Европейският съюз няма да може да изтегли замразените средства на Руската централна банка поради международния принцип на държавен имунитет, пише The Wall Street Journal.

Както уточнява медията, именно това съобщи преди ден Европейската комисия. Вместо това те предложиха създаване на фонд за управление на ликвидни активи и заделяне на печалбите от тези инвестиции за плащания към Украйна.

Освен това представители на Европейската комисия заявиха, че Брюксел не разполага с актуални данни за дела на средствата на централната банка в определени страни членки на Съюза. Също така те нямат информация какъв дял се падат на ликвидните активи, пише изданието.

Според вестника европейски служители са обявили намерението си да настояват Русия, като част от бъдещо мирно споразумение, да се съгласи да прехвърли част от замразените средства на Украйна като компенсация.

Преди ден ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи създаването на специална структура за управление на конфискуваните руски активи. Според ЕК загубите на Украйна по време на конфликта възлизат на около 600 милиарда евро. В изявлението се посочва, че Западът е блокирал около 300 милиарда евро, принадлежащи на Руската централна банка и 19 милиарда на частни бизнес фондове. Според фон дер Лайен след премахването на санкциите тези пари могат да бъдат използвани, за да се гарантира, че Москва ще "компенсира напълно щетите, нанесени на Украйна“.

Западните страни засилиха санкционния натиск върху Москва след началото на военната интервенция в  Украйна. Рестриктивните мерки засегнаха банковия сектор и високотехнологичните продукти. Някои страни замразиха руски активи. Много компании обявиха прекратяване на дейността си в Русия.

За конфискуваните средства все още няма точни цифри. Според министъра на финансите на РУсия Антон Силуанов около половината (около 300 милиарда долара) от златните и валутните резерви на страната са замразени.