close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Всички
Европейски съюз
Балкани
Близък Изток
Свят
WSJ: Добрите дни за руската икономика отминаха
12:25 / 29.03.2023
1501
©
Първите месеци на войната в Украйна миналата година доведоха до скок на цените на петрола и природния газ, генерирайки неочаквани печалби за Москва. Но тези дни свършиха, коментират в редакцията на американския вестник The Wall Street Journal.

Тъй като войната навлиза във втората си година и западните санкции се засилват, държавните приходи на Русия се свиват и икономиката й се измества към по-ниска траектория, вероятно в дългосрочен план, се казва в статията.

Най-големите експортни стоки на страната - газът и петролът, загубиха основни купувачи. Публичните финанси са затруднени. Рублата е паднала с повече от 20% от ноември спрямо долара. Работната сила е намаляла, тъй като младите хора отиват на фронта или бягат от страната от страх да не бъдат призовани в армията. Несигурността възпира бизнес инвестициите.

"Руската икономика навлиза в дългосрочна регресия“, прогнозира Александра Прокопенко, бивш руски банкер, напуснал страната малко след инвазията.

Няма индикации, че икономическите трудности са достатъчно сериозни, за да представляват краткосрочна заплаха за способността на Русия да води война. Но недостигът на държавни приходи води към нарастваща дилема как да се съчетаят раздутите военни разходи със субсидиите и социалните разходи, които помогнаха на президента Владимир Путин да предпази цивилните от трудности.

Руският милиардер Олег Дерипаска предупреди този месец, че Русия изчерпва парите си. "Догодина няма да има пари, трябват ни чуждестранни инвеститори", казва стоковият магнат.

Изгубила до голяма степен европейския си пазар и с напускането на западните инвеститори, Русия става все по-зависима от Китай, реализирайки дългогодишните страхове на Москва да се превърне в икономическа колония на своя южен съсед.

"Въпреки устойчивостта на Русия в краткосрочен план, дългосрочната картина изглежда мрачна: Москва ще бъде много по-изолирана и прекалено зависима от Китай“, обяснява Мария Шагина, старши сътрудник в мозъчния тръст към Международния институт за стратегически изследвания в Лондон.

Голяма част от мъгливата перспектива произтича от неуспешния залог на Путин от миналата година, че може да използва руската енергия, за да ограничи подкрепата на Западна Европа за Украйна.

Европейските правителства, вместо да смекчат подкрепата си за Киев, бързо се насочиха към намирането на нови източници на природен газ и петрол. Повечето руски газови потоци към Европа са спрени и след първоначален скок световните цени на газа се сринаха. Сега Москва казва, че ще намали производството на петрол с 5% до юни в сравнение с предишни нива. Той продава петрола си с отстъпка спрямо световните цени.

В резултат на това енергийните приходи на правителството през първите два месеца на тази година са намалели почти наполовина в сравнение с миналата година, а бюджетният дефицит се е разширил. Бюджетният дефицит достигна 34 милиарда долара през първите два месеца, което се равнява на повече от 1,5% от общото производство на страната. Това принуждава Москва да се гмурне дълбоко в своя суверенен държавен фонд, един от основните антикризисни буфери.

Правителството все още може да взема вътрешни заеми, а държавният инвестиционен фонд все още има 147 милиарда долара, дори след като бе намалял с 28 милиарда долара преди инвазията. Русия намери начини да продава петрола си на Китай и Индия. Пекин се намеси, за да достави много от частите, които Русия получаваше от Запада.

Руските официални лица признават трудностите, но казват, че икономиката се е приспособила бързо. Путин твърди, че неговото правителство ефективно се противопоставя на заплахите за икономиката.

"Знаете ли, има един принцип: оръжия вместо петрол", заяви Путин в обръщение към нацията миналия месец. "Разбира се, националната отбрана е най-високият приоритет, но при решаването на стратегически проблеми в тази област не трябва да се повтарят грешките от миналото и не трябва да унищожаваме нашата собствена икономика

През по-голямата част от над 20-годишното управление на Путин високите приходи от петрол и газ поддържаха социален договор, в който повечето руснаци до голяма степен стояха настрана от опозиционната политика и протестите в замяна на по-висок жизнен стандарт.

Международният валутен фонд е изчислил, че потенциалният темп на растеж на Русия - темпът, с който тя може да расте - е бил около 3,5% до 2014 г., когато тя превзе Крим. Някои икономисти казват, че сега той е спаднал до около 1%, тъй като производителността намалява и икономиката става технологично изостанала и по-изолирана.

"За икономика като руската 1% не е нищо“, обяснява Прокопенко, бивш служител на централната банка.

Спадащият износ, стегнатият пазар на труда и увеличените държавни разходи изострят инфлационните рискове, подчерта Централната банка този месец. Инфлацията в Русия през февруари възлиза на около 11% спрямо същия месец на миналата година. Тази цифра временно ще падне под 4% през следващите месеци, въпреки че това се дължи на високата база за сравнение за увеличение на цените след миналогодишната инвазия. Редица други икономически показатели също временно ще се подобрят през следващите месеци поради такива основни ефекти, казват икономисти.

Според базирания в Москва Институт за икономическа политика "Гайдар" индустрията на страната изпитва най-големия си недостиг на работна ръка от началото на 1993 г. Изтичането на мозъци след инвазията и военната мобилизация на 300 000 миналата есен остави около половината от предприятията пред недостиг на работна ръка, според данни на Централната банка. Много се търсят шлосери, заварчици и машинни оператори.

Сега се наблюдава значително увеличение на индустриалното производство в заводи, произвеждащи ракети, артилерийски снаряди и военно облекло, заменяйки огромните количества, използвани по време на войната. Някои фабрики работят на няколко смени, за да се справят с търсенето, казва Путин.

Военното производство маскира проблемите. "Това не е истински продуктивен растеж. Той не развива икономиката“, уверена е Прокопенко.

Русия успя да избегне най-лошото миналата година, подпомогната първоначално от високите световни цени на енергията. Брутният вътрешен продукт падна с 2,1%, според официални данни, много по-малко от някои ранни прогнози за спад от 10-15%.

Износът на газ за Европа започна да намалява едва миналото лято. Забраната на ЕС за руския петрол по море и таванът на цените на Г-7 влязоха в сила едва през декември. Санкциите върху петролните продукти като дизела влязоха в сила миналия месец. Тези забавяния подкрепиха растежа на приходите от енергия и помогнаха на правителството да разгърне огромни фискални стимули от около 4% от БВП през 2022 г., според МВФ.

Въпреки това през януари и февруари тази година данъчните приходи от нефт и газ, които съставляват почти половината от всички бюджетни приходи, са намалели с 46% в сравнение със същия период на миналата година, докато държавните разходи са скочили с повече от 50%.

Анализаторите изчисляват, че цената на петрола се е повишила до над 100 долара за барел, тъй като цената на войната пада върху бюджета.

Според Министерството на финансите водещият петрол Urals е струвал средно 49,56 долара за барел през февруари и се търгува с голяма отстъпка спрямо референтния суров петрол Brent, който беше около 80 долара за барел този месец, въпреки че някои анализатори твърдят, че разликата е по-малка. Миналия месец правителството промени формулата си за данък върху петрола, за да получи повече от производителите.

"Сега Русия има по-малка сила при договаряне на световния петролен пазар, защото има много по-малък избор къде да доставя петрол“, обяснява Астров, икономист от Виенския институт.

Потребителите също страдат. Продажбите на дребно са намалели с 6,7% през 2022 г., най-лошата ситуация от 2015 г., според официални данни. Според Московската асоциация на европейския бизнес продажбите на нови автомобили през февруари са намалели с 62% в сравнение със същия период на миналата година.

Тази година повечето анализатори очакват нов спад на БВП, въпреки че някои, включително МВФ, прогнозират скромен растеж.

Но фондът казва, че до 2027 г. производството се очаква да бъде с около 7% по-ниско от предвоенните прогнози. "Загубата на човешки капитал, изолацията от световните финансови пазари и ограниченият достъп до напреднали технологии ще възпрепятстват развитието на руската икономика“, прогнозира МВФ.

Rystad Energy, консултантска фирма, очаква инвестициите в руското проучване и производство на нефт и газ да спаднат до 33 милиарда долара тази година от прогнозираните 57 милиарда долара преди инвазията. Това би означавало по-малко производство в бъдеще. Според анализаторите на BP PLC общото производство на петрол в Русия, което през 2019 г. бе около 12 милиона барела на ден, ще намалее до 7-9 милиона барела на ден до 2035 г.

"Не говорим за едногодишна или двугодишна кризаРуската икономика ще следва различна траектория“, обяснява Астров.
Следете всички новини на агенция "Фокус" и чрез:
facebook
Google Новини
Всичко важно от ефира на радио "Фокус" слушайте и в нашите подкасти в:
Spotify
Google Podcasts
SoundcloudОще по темата: общо новини по темата: 5130
предишна страница [ 1/855 ] следващата страница


Зареждане! Моля, изчакайте ...

ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Разпитват Бойко Борисов за "Барселонагейт"
БРИКС
Първа лига, сезон 2023/2024
Бюджет 2023
назад 1 2 3 4 5 напред
Анкета
"За" или "против" запазването на паметниците на Съветската армия в България?
За
Против
Не мога да преценя

Част от
НОВИНИ
ЗА НАС

За контакти:

тел.: 0882 801 050

focus@focus-news.net

За реклама:

Тарифи (виж) Избори 2023

тел.: 0882 801 001

sales@focus-news.net
©2000 - 2022 Медия груп 24 ООД. focus-news.net - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от focus-news.net, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в focus-news.net е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.