Украинските безпилотни катери обърнаха хода на войната в Черно море, коментират в редакцията на американския вестник The Wall Street Journal.

Изданието припомня за атака срещу руска корвета от миналия септември, когато плавателният съд напуска Севастополския залив. На 14 септември влекачи върнаха кораба в пристанището, а руските държавни медии увериха, че той е отблъснал атака на украински безпилотни катери. Тогава военните на Киев обявиха, че използват "експериментални оръжия“.

В интервю архитектът на украинската програма за безпилотни катери подчерта, че това е първата успешна атака на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) с такъв вид оръжие, при която руски кораб е изведен от строя.

"Преди това военноморските дронове се използваха главно за наблюдение или логистика. Ние правим много неща, които никой друг в света не е правил“, уверява бригадният генерал от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Иван Лукашевич.

Украйна потопи или повреди близо две дузини руски кораби от всякакъв размер, използвайки безпилотни катери. Те нанесоха и сериозни щети на Кримския мост. Украйна също атакува с ракети руски кораби и пристанищни съоръжения.

В резултат на това Русия разпръсна по-голямата част от своя Черноморски флот далеч от Севастопол. Украйна успя да възобнови износа за милиарди от главното пристанище Одеса. Ракетите, изстреляни от руски кораби, стигат по-бавно до територията на Украйна, което дава допълнително време на екипажите за противовъздушна отбрана, за да ги прихванат. Русия преразположи самолети за наблюдение, изтребители, хеликоптери, дронове и системи за електронно заглушаване от фронтовите линии, за да противодейства на украинските безпилотни катери, намалявайки по този начин натиска върху сухопътните сили на Украйна.

Безпилотните катери са сравнително евтини, но трудни за откриване. Освен това защитата срещу тях е трудна. Използването им показва как по-малките, по-бедни страни могат да изравнят условията срещу по-големите, по-мощни флоти.

Лукашевич разкри подробности за украинските операции и планове за развитие на безпилотни катери. СБУ ръководи тези усилия в партньорство с ВМС на Украйна.

На фона на недостига на ресурси за изграждане на свой собствен конвенционален флот, Украйна се стреми да създаде ескадрили от 10 до 20 дрона с различни функции, които, когато се комбинират, възпроизвеждат способностите на един боен кораб, обяснява Лукашевич. Наскоро разработчиците успяха и да инсталират ракетна система с многократно изстрелване на катер и я използваха за атака на наземна цел.

"Имаме флот, но той е разделен на по-малки елементи“, обобщава Лукашевич.

Урок от казаците

Използването на безпилотни катери от Украйна е в съответствие с нейния по-широк подход към войната срещу много по-голям и по-богат враг. От началото на войната през 2022 година Украйна разчита на бързо мислене, ловкост и технологично предимство, за да изтощи силата на противника си.

Русия се научи да устоява на някои украински иновации, което стимулира по-нататъшните усилия на Украйна и нейните партньори да ги модернизират. Руската федерация използва различни мерки срещу безпилотните катери, от самолети за наблюдение, за да ги открият, до системи за водене на радиоелектронна война (РЕБ).

През пролетта на 2022 година руският Черноморски флот блокира пристанищата на Украйна, заплаши с десанти и атакува с крилати ракети по украински градове. Президентът на Украйна Володимир Зеленски възложи на висшето ръководство на службите за сигурност и отбрана да намерят изход от ситуацията.

На 14 април украинските военни потопиха флагмана на руския флот "Москва“ с противокорабни ракети край Одеса. Но Украйна нямаше големи кораби, самолети или ракети, които да достигнат дълбоките дълбини на Черно море или базата на руския флот в Севастопол.

В началото на войната Лукашевич ръководи специален отдел в контраразузнаването на СБУ с проста задача: да намери нетрадиционни начини за унижаване на руската армия. Той припомни как украинските казаци през XVII век използват голям брой малки, бързи и маневрени лодки, за да победят по-мощния флот на Османската империя.

Прилагането на този урок в насроящите времена е трудна задача. Плавателният съд ще трябва да измине стотици километри незабелязан, при това като надхитри руския радар и заглуши  сигнала, докато едновременно с това носи стотици килограми експлозиви.

На военен полигон Лукашевич видял дрон, който лети с помощта на Starlink. Той възложил на производител на БпЛА да изгради прототип, използвайки Starlink за комуникации. Три седмици по-късно генералът управлява военноморски дрон на разстояние 16 километра.

Катерът е дълъг 4,8 метра и е носил 100 килограма експлозив. Дронът е държан ниско, за да избегне засичане от радар.

"Направихме дрон, който се крие във вълните“, похвали се Лукашевич.

На 17 септември 2022 година ВСУ са готови да атакуват руската военноморска база в Севастопол. През нощта украинците стартират 12 безпилотни катера, но когато първият от тях наближава Севастопол, сигналът от Starlink изчезва. Украинците били шокирани. Един украински служител се опитал дори да убеди Илон Мъск да накара SpaceX да включи Starlink, но напразно. По-късно Мъск написа в социалните медии, че е отказал да активира Starlink, защото ако го направи, "тогава SpaceX ще бъде ясен съучастник в голяма война и ескалация на конфликта“.

Разузнавателният дрон е свършил "горивото“. Той  заседнал в заливa край Севастопол, а впоследствие руснаците го взривяват.

Борба с метал

Месец по-късно екипът на Лукашевич предприема нов опит, като този път сменя доставчика на интернет. На 29 октомври 12 военноморски дрона отново отплават към Севастопол. Три от тях атакуват фрегатата "Адмирал Макаров“. Единият се блъска в десния борд, изваждайки от строя два двигателя и една антена.

Останалите четири дрона се придвижват към залива на Севастопол. Уплашените руснаци обаче издигат там бариери. Един от дроновете се опитва да премине през плитка вода, където се сблъсква с миночистача "Иван Голубец“. Корабът включва мощен прожектор и започва да стреля с картечница. Дронът се блъска в кърмата му.

Руснаците включиха системите си за РЕБ, прекъсвайки GPS сигналите. Поради това командирът на ВМС на Украйна управлява дроновете, използвайки изображения от техните камери. Един от корабите се е взривява близо до фрегатата  "Адмирал Есен“, повреждайки витлата й.

В същото време повреденият "Адмирал Макаров“ се връща в пристанището, избягвайки многократни атаки. Руските брегови артилерийски батареи откриват огън по фрегатата, очевидно вярвайки, че това е вражески кораб. В крайна сметка лодката успя да докладва, че е приятелска.

Руснаците изпращат моторна лодка, за да се опитат да прихванат дрона. Когато той се обръща към руския кораб, Лукашевич вижда през бордовата камера, че няколко руски моряци скачат във водата.

"Това показва, че техните моряци се страхуват влязат във вода, защото те се бият с метал, а не с моряци“, казва Лукашевич.

Атаката е успешна. Използвайки няколко малки катера, Украйна предизвика паника, повреди три кораба, повреди пристанищните съоръжения и показа, че може да удари лодки навсякъде в северозападната акватория на Черно море.

Голяма лодка

Зеленски си постави нова цел - Кримския мост. Първоначално Лукашевич не можел да анализира нищо друго освен снимки на моста с пътни и железопътни участъци. Ръководителят на СБУ Василий Малюк му дал проектната документация за моста.

Подробностите позволили на Лукашевич да изчисли, че около 800 килограма тротилов еквивалент ще са необходими за подкопаване на опорния стълб. Лодката ще се нуждае от достатъчно гориво, за да измине около 800 километра. Изводът е очевиден - необходима е по-голям безпилотен катер.

Лукашевич събира екип от специалисти, които правят прототип и го натоварват с повече от 1300 килограма пясък, а също така тестват нови материали, за да го направят по-малко забележим за радарите. Така се "ражда“ SeaBaby.

До средата на 2023 година този вид дронове вече са готови за работа. На 16 юли пет военноморски дрона заобикалят голям брой хеликоптери, военни самолети и катери и достигнат до Крим.

Първите два дрона забелязват фрегатата "Адмирал Есен“, но получават команда да се насочат към изпълнение на първоначалната задача.Те се приближиха до моста, като внимателно избягват търговските кораби. Видео от бункера в Киев показва напрегната сцена с Малюк и Лукашевич, приклекнали до операторите на дронове. Първият катер пропуска, но впоследствие се връща и се удря в опора на моста. Вторият дрон се взривява под железопътна опора. Чува се мощен взрив.

Руските официални лица омаловажиха размера на щетите, но украинското разузнаване обяви, че е дори по-лошо от предишната атака с камион. Малюк и Лукашевич заявиха, че дори след ремонта Русия вече не изпраща тежка военна техника като танкове и боеприпаси през моста.

Минна операция

Лукашевич вече планирал друга операция. Руснаците изградили големи бариери на входа на пристанището в Севастопол, почти елиминирайки ударите на военноморските дронове. Затова той измисля алтернатива: поставянето на морски мини.

Екипът на Лукашевич създаде специално SeaBaby, което може да копае. Т.нар. дънни шахти са изработени от пластмаса, тежат около 180 килограма и са трудни за намиране, тъй като лежат в тинята под плитка вода. Те използват акустични и електромагнитни сензори, за да открият присъствието на кораби, предизвиквайки детонация.

В продължение на месец и половина екипът проследява маршрутите на военноморските кораби и гражданския транспорт, преди да изпрати SeaBaby да постави две мини. На 14 септември от такава мина бе взривена ракетната корвета "Самум“.

През следващите седмици SeaBaby положи още около 15 мини. По време на една от операциите дронът откри огън от гранатомет по руски патрулни катери от клас "Раптор“, като ги повреди.

На 11 октомври големият патрулен катер "Павел Державин“ бе повреден при влизане в Севастополския залив. Два дни по-късно бива изпратен в друго пристанище за ремонт, но в крайна сметка е взривен от мина. проверка. Голям влекач, изпратен да спаси кораба, също е взривен.

Няколко дни по-късно избухна експлозия на един от двата руски кораба от най-усъвършенстван клас.

Междувременно в игра влезе още един украински играч - ГУР. Разузнавателната общност създаде своя морски дрон Magura, за да се съсредоточи върху морски операции, където скоростта и маневреността са критични.

Катерът Magura извърши първата си успешна операция през ноември, когато потопи два руски десантни кораба в пристанище в Западен Крим.

Той удари други кораби в морето, включително корвета, голям десантен кораб и бърза патрулна лодка, пусната на вода през 2021 година. Впоследствие украинците успяха да потопят "Сергей Котов“.