Два секретни документа са открити от адвокати на бившия американски президент Доналд Тръмп в имот, собственост на милиардера, съобщава изданието The Wall Street Journal.

Става дума за имот, който се намира в Уест Палм Бийч (Флорида). По разпореждане на съдията адвокатите на бившия държавен глава са проверили принадлежащото му имущество за наличие на секретни материали от времето на неговия мандат, които все още не са предадени на американските власти. Откритите два документа са класифицирани и вече са предадени на разследващите, уточнява вестникът.

Представителят на бившия президент Стивън Ченг не коментира информацията. В същото време той отбеляза, че "Тръмп и неговите адвокати продължават да си сътрудничат и да се държат открито, въпреки безпрецедентната, незаконна и неоправдана атака срещу [бившия] президент и семейството му от страна на Министерството на правосъдието“.

Мястото, където се проведе претърсването, се намира близо до имението на Тръмп Мар-а-Лаго, където на 8 август служители на ФБР на САЩ откриха много кашони с документи с гриф "поверително“, "секретно“ и "строго секретно“. След това Министерството на правосъдието разпореди да се провери дали експрезидентът разполага с други секретни документи.

The Washington Post съобщи по-рано, през последните седмици адвокатите на Тръмп са проверили имоти, притежавани от него в щатите Ню Йорк и Ню Джърси, но не са открили там поверителни материали.

Тръмп твърди, че не може да има нарушения от негова страна, тъй като той като държавен глава е имал правомощията да разсекрети всички документи. Изключение биха били материалите, свързани с ядрената сфера: тук правомощията на президента да разсекретява са ограничени. Такова документи, според The ​​Washington Post, са открити в Мар-а-Лаго.