Когато Джо Байдън пристигне в Италия за последната си среща на върха на Г-7 като президент, той ще се изправи пред напрегната среща с "разтревожени съюзници“, пише The Washington Post. Току-що преживели неочакваната победа на десните и крайнодесните партии, сега те се опасяват още повече, че след Европа радикални промени ще засегнат и Съединените щати.

"Призракът на завръщането на Тръмп“ кара европейците да се чудят дали Старият свят ще може сам да се справи със защитата си, без подкрепата на Вашингтон, ако републиканецът спечели изборите в САЩ. Както отбелязва изданието, днес европейските лидери не могат да бъдат сигурни в бъдеще, "в което може да не могат да разчитат толкова силно на американската подкрепа и ще трябва да се справят сами“.

"Сянката на Тръмп наистина надвисна над Г-7, но също така ги стимулира“, казва Армида ван Ридж, старши сътрудник в лондонски мозъчен тръст. Според нея, въпреки факта, че Европа рискува да остане без основния си "защитник“, това е отличен шанс за нея да преодолее зависимостта от САЩ и да започне да разчита на собствените си сили.