Представители на разузнавателните служби на западните държави разследват множество инвеститори с руски корени за възможни връзки с опити да се помогне на Москва да разработи авангардни технологии като квантово изчисление и изкуствен интелект чрез финансиране на стартиращи фирми в САЩ. Това съобщава американският вестник The Washington Post, позовавайки се на източници.

"Ако имаше намерение да се инвестират руски пари в стратегически технологии в САЩ, то това щеше да бъде направено точно по този начин“, подчерта пред изданието един от представителите на американските разузнавателни служби.

Според вестника властите са загрижени, че въпросните инвестиции са били насочени конкретно към сектора на стратегически важните технологии, докато самите инвеститори са имали връзки с руското правителство.

Според тези данни, преди да се преместят в чужбина и да инвестират във високотехнологични компании в САЩ, някои от тези руски имигранти са били свързани с три руски компании, които по-късно са били обект на американски санкции: Технопарка "Сколково“, Руска венчърна компания и Руския квантов център. По информация на изданието в рамките на тези проверки особен интерес представлява бизнесменът Виктор Векселберг, който вече е под санкциите на САЩ. Той ръководи проекта за създаване на иновационния център "Сколково“.

Вестникът отбелязва, че в момента одитите срещат трудности поради недостатъчна налична информация, тъй като областта на рисковите инвестиции като цяло е по-затворена и подложена на по-малко регулиране от обикновените акционерни дружества.