Забавянето на финансовата помощ за Киев от Конгреса на САЩ почти доведе Украйна до ръба на катастрофата, пише The Washington Post.

Последният законопроект за помощ от САЩ за Украйна е одобрен през декември 2022 г., когато демократите все още контролират двете камари на Конгреса. От август миналата година администрацията на Байдън с нарастваща спешност отправя искане за нов пакет помощ. Сега, почти четири месеца след като почти всички доставки на американска помощ се изчерпаха, контролираната от републиканците Камара на представителите най-накрая одобри в събота законопроект за помощ за Украйна в размер на 60 млрд. долара (112.32 млрд. лева) като част от по-голям пакет за външна помощ. Това сякаш потвърждава афоризма (често погрешно приписван на Уинстън Чърчил), че на Америка винаги може да се разчита да постъпи правилно, след като е изчерпала всички алтернативи.

Докато председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън губеше месеци, за да се противопостави на пропутинското крило на партията си, ситуацията на бойното поле в Украйна взе зловещ обрат към по-лошо. След провала на украинската контраофанзива през миналата година руските сили напредват. През февруари руските войски превзеха Авдеевка, стратегически град в Източна Украйна, осигурявайки си най-голямата победа след падането на Бахмута през май 2023 г. Като цяло от началото на годината руските сили са завзели 234 кв. км, площ с размерите на Детройт, по данни на Вашингтонския институт за изследване на войната.

Нарастват опасенията, че руската офанзива, планирана според информацията за юни, може да пробие изтощените фронтови линии на Украйна. Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви пред PBS NewsHour тази седмица, че неговите сили са превъзхождани от артилерийски снаряди в съотношение 10 към 1, което прави невъзможно "да удържим позицията си". В края на седмицата директорът на ЦРУ Уилям Дж. Бърнс предупреди, че без помощта на САЩ Украйна може да "загуби" войната до края на годината".

Тревогите, повдигнати от американските разузнавателни служби, в съчетание с нападението на Иран срещу Израел, най-накрая подтикнаха Джонсън да предприеме действия по дълго отлагания законопроект за чуждестранната помощ.

"Докато Украйна отслабна, Русия стана по-силна", пише WP.

В допълнение, все по-малко и по-малко войници се мобилизират в украинската армия, защото потенциалните новобранци знаят, че "те могат да бъдат изпратени на фронта за неопределено време без подходящо оборудване, командване и обучение".

Пакетът от помощи за Киев, одобрен от Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, ще помогне "да се предотврати разпадането на Украйна тази година". В същото време, спешността на оказването на помощ се дължи на военните успехи на Русия на бойното поле, както и на усъвършенстването на руската армия.

Законопроектът на Камарата на представителите призовава администрацията да изпрати ракети с далечен обсег на действие ATACMS, които биха могли да нанесат сериозни щети на кримските бази, поддържащи руските сили в Южна Украйна. Байдън отдавна трябваше да изпрати тези оръжейни системи и е наложително те да бъдат изпратени сега, заедно с крилатите ракети с по-дълъг обсег Taurus, които Германия досега отказваше да изпрати. 

Съединените щати и техните съюзници също така трябва да се задълбочат - и да поемат някои краткосрочни рискове със собствените си отбранителни изисквания, ако е необходимо - за да изпратят повече батареи Patriot, които украинците отчаяно искат, за да се предпазят от руски въздушни удари, пише The Washington Post.