Дори на фона на недостига на боеприпаси и в очакване на помощ от западните си поддръжници, Въоръжените сили на Украйна тестват руската отбрана за уязвимост преди дългоочакваната контраофанзива, пише американският вестник The Washington Post.

Журналист на изданието посещава позиция на ВСУ на около километър от тази на руснаците. "В един от окопите ефрейтор от украинската армия работи с партньорска единица, управляваща търговски дронове, за да наблюдава руските сили, да идентифицира слабите места и да планира удари за разрушаване на укрепления“, обясняват от редакцията.

"Ние ги тестваме“, казва ефрейторът, описвайки малките операции, насочени към идентифициране на руски бойни позиции и проверка на реакцията им. "И разбира се, те правят същото с нас“.  Подобно на много други от ВСУ, ефрейторът говори при условие, че ще бъде идентифициран само с неговия чин и позивна "Боксер“, в съответствие с украинските военни разпоредби.

"Боксер“ твърди, че подобен вид операции подготвят неговия отряд за пълномащабна атака, докато чакат повече боеприпаси и по-тежко оборудване. "По-добре е да не позволяваме [на руските войски] да се окопаят, за да ни бъде по-лесно да ги изтласкаме“, категоричен е той.

На очакваната пролетна офанзива се гледа като на решаваща възможност за Украйна си върне територията, превзета от руските сили – или общо около една пета от страната. Но операцията бе забавена от лошото време, бавните доставки на оборудване и недостига на боеприпаси.

Допълнително усложняване на планираната контраофанзива предизвика скандалът с изтичането на десетки военни и разузнавателни документи на САЩ, които съдържаха подробности за състоянието на украинската армия и нейните способности, включително слабости в противовъздушната отбрана.

Ако военните на Киев не успеят да върнат значителна територия, много украинци се притесняват, че ще бъдат принудени да преговарят с Русия от неблагоприятна позиция.

Ефрейторът в Донецка област заема една и съща окопна позиция повече от шест месеца. "Разпознаваме гласовете им“, разказва той за руските войници на малко повече от километър. "През нощта чуваме много пиянски крясъци, предимно ругатни“.

Друг командир на позиция близо до Бахмут също описва провеждането на операции за тестване на руската отбрана.

"Видяхме новомобилизирани [руски] войски, докарани само за копаене, и те подсилват позициите си много добре“, разказва 24-годишният капитан с позивна "Метис“, който ръководи планирането на операциите и разузнаването на своята единица. "Те се подсилват с каквото намерят: дърво, дори боклук“.

В хода на една скорошна операция за първи път са използвани дронове за идентифициране на минни полета от руската страна, преди да бъдат изпратени два малки екипа. "Резултатите бяха много по-добри от планираните; някои от войниците отвърнаха на изстрела, но много изоставиха позициите и оръжията си“, уверява "Метис“. Екипите са успели да отблъснат първата линия на руските войски, но след това военните на Киев не са напреднали и не са се опитали да задържат позицията.

"Моралът е нисък“, каза той, обяснявайки причините за дезертьорството, "но това не означава, че всички руски войници са такива. Техните командири са способни, но изглежда, че не могат да контролират силите си“.

Той признава, че успехът на изпитателните операции не означава, че неговата част е готова за мащабна офанзива. Все още се чака тежко оборудване, бронирани превозни средства, за да се придвижат голям брой войски напред, както и повече обучение.

Когато единицата за първи път е получила усъвършенствана противотанкова оръжейна система, войниците са се обучили да работят с нея чрез уроци в YouTube.  

"Това, за което съм най-загрижен, са противопехотните мини. Не можем да ги видим с нашите дронове“, признава "Метис“, като допълва, че руснаците "имат мини дори в окопите, в които живеят“.  

Западната помощ изигра решаваща роля в подпомагането на ВСУ да отблъснат руските войски от североизточната област Харков и на юг от Херсон миналата година. Оттогава обаче военните действия се забавиха и не е ясно дали допълнителната подкрепа ще бъде достатъчна, за да се излезе от безизходица. В някои части на окупираната Украйна Русия вече се е окопала в силно укрепени позиции.

"Разбира се, че се притеснявам, колкото повече чакаме“, категоричен е украински подполковник, командващ танков батальон в Запорожка област, който носи позивната "Гръм“. Руските сили се "укрепват все повече и повече всеки ден“, казва той.

Силно минираните фронтови линии се очаква да бъдат особено трудно препятствие. "Има мини и от двете страни на фронта. Ние заложихме много мини, както и руската страна“.

Въпреки отбранителната си позиция украинските сили продължават да понасят загуби. Бахмут се превърна в най-дългата и смъртоносна битка на войната, с огромни жертви и от двете страни.