Съединените щати са загрижени, че ударите на Украйна по руските системи за ранно предупреждение за ядрени ракети могат "опасно да разтревожат" Москва, докато Белият дом обмисля премахването на ограниченията върху използването на американски оръжия при трансгранични атаки, пише The Washington Post

Американски служител, пожелал анонимност, заяви пред изданието, че "САЩ са загрижени за неотдавнашните украински удари по руски обекти за ранно предупреждение за балистични ракети“.

Според данните на WP, Вашингтон е изразил загриженост пред Киев относно два опита за атаки срещу радарни станции, които осигуряват конвенционална противовъздушна отбрана, както и предупреждения за ядрени изстрелвания от Запада, които се случиха миналата седмица в Армавир, в югоизточната част на Краснодарския край на Русия. Поне един удар изглежда е причинил някакви щети.

"Тези обекти не са участвали в подкрепата на войната на Русия срещу Украйна“, казва американският служител, "но те са чувствителни места, защото Русия може да смята, че нейните стратегически възпиращи средства са цели, което може да подкопае способността на Русия да поддържа ядрено възпиращо средство срещу Съединените щати".