Републиканската партия на САЩ е в "гражданска война" за това как да подходи към конфликта в Украйна, пише американският вестник The Washington Post.

Според сенатор Джон Тюн (Южна Дакота), докато повечето американци признават "важността на победата на Украйна“, има и такива, които, като губернатора на Флорида Рон ДеСантис, вярват, че конфликтът в Украйна не е национален интерес. "Това е продължаваща гражданска война“, предупреди Дан Колдуел, старши съветник на "Загрижените ветерани за Америка“, коментирайки разногласията между републиканците относно външната политика на Вашингтон.

Изданието отбелязва, че част от членовете на Републиканската партия все повече се противопоставят на оказването на помощ на Киев. "Живеем на някаква полудяла планета, където стотици милиарди долари, спечелени от труда на американците, се изпращат в чужбина, за да започне Трета световна война. Това (конфликтът в Украйна - бел. ред) не е нашата борба", категоричен бе републиканецът Кери Лейк.

По-рано ДеСантис, който в момента е сочен за един от най-обещаващите участници във вътрешнопартийната надпревара за номинация за президентските избори в САЩ., заяви, че "САЩ имат много жизненоважни национални интереси", но "по-нататъшното намесване в териториалния спор между Украйна и Русия не е едно от тях“. Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп също се обяви против по-нататъшната подкрепа за Украйна и за бързото прекратяване на конфликта.