Увеличаването на доставките на военна техника за Украйна от страните от НАТО може да създаде затруднения с логиститиката и навременното й транспортиране в зоната на конфликта, пише американският вестник The Washington Post.

Изданието отбелязва, че на страните, подкрепящи Украйна, им остава все по-малко време, за да съберат достатъчно ново оборудване и да го предадат по линиите за доставки, тъй като Киев "планира да започне контранастъпление през пролетта“. Нарастващият поток от доставки, преминаващ през европейските пристанища, а след това по пътищата и железопътните линии на Украйна, затруднява бързото транспортиране на оборудване, увеличавайки вероятността от задръствания и други проблеми.

Вестникът пише, че в момента за събиране на оборудване за Украйна се използват три транспортни възела - в Полша, Словакия и Румъния. Ръководството на НАТО предложи страните донори да поемат водеща роля в координирането на безпрепятствения поток от оръжия.

Във вторник в рамките на срещата на НАТО в Брюксел министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че Алиансът трябва да предостави не само оръжия, но и интегрирана военна помощ, включително индустриални инициативи, за подкрепа на украинската армия. Освен това той посочи, че т.нар. танкова коалиция за предаването на Leopard на Киев включва осем държави: Германия, Дания, Испания, Канада, Нидерландия, Норвегия, Полша и Португалия.

На 25 януари германското правителство потвърди, че ще изпрати 14 танка Leopard 2 в Украйна и ще даде разрешение на други страни за реекспорта им. Според министъра на отбраната на Германия Борис Писториус Leopard 2 ще бъде изпратен в Украйна "до края на март“. На 7 февруари германският кабинет одобри доставката на Киев на 178 танка Leopard 1A5. Военната техника ще бъде прехвърлена от складовете на индустрията. По-рано днес обаче германският министър на отбраната заяви, че западните страни ще могат да доставят на Киев само половин батальон танкове Leopard 2A6.