Оръжията, предоставени от Запада, както и нарастващият опит каляват украинската въздушна отбрана и към настоящият момент тя успява да свали между 90 и 100% от руските ракети, насочени към територията й, съобщава американският вестник The Washington Post, като цитира данни от проведени проучвания, анализи и изчисления.

"С помощта на западни оръжия и нарастващ опит противовъздушната отбрана на Украйна постигна големи крачки през последните 14 месеца, спасявайки инфраструктура и човешки животи и възпрепятствайки Русия да постигне превъзходство във въздуха – критична стъпка, докато украинците се подготвят за контранастъпление“, коментират в редакцията на изданието.

Укрепената отбрана възпря руските самолети да навлязат дълбоко зад фронтовите линии и "оформи значително хода на войната“, твърди Иън Уилямс в анализ за Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS).

От 28 април Русия е изстреляла общо 67 ракети и 114 дрона срещу Украйна, според доклади на украинските ВВС. Само седем ракети и 11 безпилотни самолета са успели да преодолеят защитата, но нито един снаряд не е поразил Киев.

Миналата седмица военните в ускраинската столица дори съобщиха, че са свалили най-модерната хиперзвукова ракета на Русия – "Кинжал“ - оръжие, което преди това се смяташе за неудържимо. Но новопридобитата от ВСУ американска батерия Patriot направи възможно свалянето й.

Отбелязва се, че в първия ден от войната Русия порази наземните системи за противовъздушна отбрана на Украйна, първо с вълна от ракети, а след това с десетки  бомбардировачи, поддържани от електронна война, които ефективно обезвредиха украинските радари. Но Украйна получаваше разузнавателна информация от съюзниците в навечерието на руските атаки, което позволи на защитниците й преместят мобилните части на безопасно място, въпреки че някои фиксирани позиции бяха унищожени.

В същото време руснаците не успяха да продължат първоначалните си атаки, което позволи на Украйна бързо да се прегрупира.

Отбелязва се, че през първите месеци Украйна е прихващала около 50% от руските ракети. Благодарение на пристигането на нови западни системи за противовъздушна отбрана през октомври и ноември, както и повишаването на уменията на украинските батареи, впоследствие е станало възможно да се прехващат около 80% от руските крилати ракети.

Днес тази цифра доближава 90%, а що се отнася до ракетите, изстреляни срещу Киев – то унищожените снаряди са 100%.