Преди началото на войната през февруари 2022 година Украйна практически не произвеждаше оръжия, но местната оръжейна индустрия сега процъфтява, отбелязва американският вестник The Washington Post.

"Заводите произвеждат минохвъргачни снаряди, военно оборудване, ракети и други оръжия, критични за военните усилия. Производството се утрои през 2023 година и се очаква да се увеличи шесткратно тази година“, пише изданието.

Отбелязва се, че местното производство не е достатъчно, за да компенсира загубата на международна подкрепа, особено на оръжия от САЩ. Но тъй като пакетът от помощ в размер от 60 милиарда долара е спрян в Конгреса, то е по-важно от всякога.

Например по отношение на безпилотните апарати, за които се твърди, че са променили хода на войната, Украйна вече произвежда 90% от необходимото, увери министърът на цифровата трансформация Михаил Федоров.

В допълнение, украинските отбранителни предприятия също ще се опитат да задоволят спешната нужда на армията от 155-милиметрови артилерийски снаряди по стандарта на НАТО. Според представител на държавната отбранителна компания "Укроборонпром“ производството няма да започне преди "втората половина на тази година“.

Цял списък от ограничения пречи на украинската отбранителна индустрия да увеличи производството - от липсата на адекватно финансиране до търсенето на достатъчно количество барут. Освен това, докато Украйна увеличава производството на оръжия, Русия започна да атакува оръжейни заводи. Много от ракетите бяха прихванати, но се съобщава, че някои са достигнали целта си. Като предпазна мярка компаниите разбиват или дублират производствени стъпки и ги извършват на различни места. Някои критични процеси протичат под земята. Всичко това намалява скоростта на производство.

Украйна също предупреждава, че няма да може сама и без помощта на своите съюзници да задоволи напълно нуждите на армията си.

Докато Белият дом се опитва да издейства отпускането на 60 милиарда долара помощ чрез Конгреса, има проблясъци надежда за Украйна. Миналата седмица Европейският съюз одобри военен пакет от пет милиарда долара и администрацията на Джо Байдън обяви, че ще изпрати на Киев 300 милиона долара помощ, което е станало възможно чрез "неочаквани спестявания" в договорите на Пентагона за Украйна. Чешката инициатива се надява да започне изпращането на около 800 000 снаряда през следващите седмици. "Всичко това обаче остава далеч от нуждите на страната“, обобщава The Washington Post.