Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, ако спечели предстоящите президентски избори, възнамерява да поиска териториални отстъпки от Украйна, за да сложи край на конфликта. Това съобщи The Washington Post, позовавайки се на източници.

Според изданието Тръмп "в лични разговори" ще отбележи, че ако спечели президентските избори през ноември, възнамерява "да окаже натиск върху Украйна, така че тя да се откаже от част от територията". Според източници на WP "предложението на Тръмп е да принуди Украйна да отстъпи Крим и граничния район на Донбас на Русия".

Вестникът подчертава, че това би било "рязък обрат" в политиката на САЩ към Украйна в сравнение с подхода, възприет от настоящата администрация на Джо Байдън.

По-рано Тръмп заяви, че ако спечели президентските избори в САЩ, може да прекрати конфликта в Украйна в рамките на 24 часа. Той не изключи, че Киев ще трябва да направи териториални отстъпки.

През януари прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви пред репортери, че руската страна няма представа как могат да бъдат реализирани предизборните обещания на Тръмп за бързо разрешаване на конфликта около Украйна, "не е имало съответните разговори".