Съюзниците и съседните на Германия държави са недоволни от нерешителността на Берлин по въпроса за доставка на танкове на Украйна, отбелязва американското издание The Washington Post.

"Някои от съседите и съюзниците на Германия са недоволни от това, което определят като забавяне на доставката на танкове. Те също така са разочаровани, че Берлин бавно признава провала на дългогодишния си подход към Кремъл, който според критиците е бил да успокои руските интереси“, се казва в статията.

Съюзниците на Германия и Украйна подкрепят "необходимостта от ускоряване" на военните действия и на този фон те възприемат ФРГ като "европейски слабак". Изданието посочва още, че въпреки единството на Запада по отношение на конфликта в Украйна, в Европа са възникнали разногласия заради ситуацията с танковете, а "напрежението и безпокойството нарастват".

"Спорът за доставката на танкове усложни срещата на западните министри на отбраната, проведена в американска база в Германия в петък, чиято цел бе да се координира по-нататъшната помощ на Киев. И предизвика раздразнение в Германия и сред европейските й партньори срещу канцлера Олаф Шолц“, отбелязва авторът на материала.

Шолц обяви на 22 януари, че Германия действа в координация със съюзниците си по въпроса за доставката на танкове на Украйна. На 20 януари в американската авиобаза "Рамщайн“ в Германия се проведе редовна среща на министрите на отбраната на около 50 държави, след която министърът на отбраната на Германия Борис Писториус заяви, че участниците все още не са взели решение относно доставката на танкове Leopard 2 за Украйна.

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки обяви, че Варшава ще формира алтернативна коалиция от страни, готови да доставят танкове на Украйна, ако Германия не се съгласи с прехвърлянето на такива. Страната му вече е решила да достави на Украйна танкова рота (до 14 машини) и ще действа по свое усмотрение, независимо от позицията на Берлин.