Очаква се следващата седмица САЩ да обявят нов пакет от военна помощ за Украйна. Междувременно официални лица във Вашингтон предупреждават за повратна точка във войната, пише The Washington Post.

Съгласно информацията на изданието, администрацията също работи с Конгреса за отпускане на 10 милиарда долара бюджетна подкрепа на Украйна.

"Администрацията на Джо Байдън също работи с Конгреса за одобряване на още 10 милиарда долара пряка бюджетна помощ за Киев и се очаква да обяви нов голям пакет от военна помощ следващата седмица, както и допълнителни санкции срещу Кремъл горе-долу по същото време“, пише вестникът.

С наближаването на годишнината от руското нахлуване в Украйна, американски служители са казали на украинските лидери, че са изправени пред критичен момент за промяна на траекторията на войната, увеличавайки натиска върху Киев да постигне значителни печалби на бойното поле, докато оръжията и помощта от Съединените щати и техните съюзници растат.

Въпреки обещанията да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, представители на Белия дом казват, че последните пакети с помощ от Конгреса и съюзниците на Америка представляват най-добрия шанс за Киев решително да обърне хода на войната.

"Ще продължим да се опитваме да ги убедим (ръководството на Украйна), че не можем да правим нищо вечно“, цитира вестникът думите на един от официалните лица. По този начин Байдън и неговите съветници смятат, че ще стане по-трудно да се подкрепя Украйна, когато тя изчерпи настоящия пакет от помощи. Отбелязва се, че това може да се случи това лято.

Много консерватори в ръководената от републиканците Камара на представителите обещаха да оттеглят подкрепата си, а дългосрочният апетит на Европа за финансиране на войната остава неясен.

Няколко официални лица отбелязаха силната двупартийна подкрепа, която придружаваше всеки пакет за Украйна, добавяйки, че Конгресът е дал на Белия дом повече, отколкото е поискал, но те посочиха, че това е било под ръководството на демократите в Камарата на представителите и Сената.

Администрацията "чувства много силно", че ще бъде трудно да продължи да получава същото ниво на сигурност и икономическа помощ от Конгреса, казват източниците на WP.

По-рано РБК-Украйна съобщи, че основната тема на деветата среща за отбраната на Украйна във формат "Рамщайн“ ще бъде въпросът за авиацията. Партньорите ще обсъдят и доставката на танкове и формирането на запас от боеприпаси за Украйна.

Припомняме, Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на президентската канцелария, отбеляза, че Украйна сега се нуждае от бронирана техника, ракети с голям обсег и авиация. Именно тези въпроси може би са в дневния ред на "Рамщайн".

Също така секретарят на Свъетът за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексей Данилов заяви, че на следващия "Рамщайн“ ще има много интересни неща.