Съединените щати не налагат ограничения върху използването от Украйна на системи за противовъздушна отбрана, доставени от Съединените щати, за премахване на руски ракети или изтребители над руска територия, "ако представляват заплаха за Украйна“, съобщава The Washington Post.

Изданието цитира изявление на американския държавен секретар Антъни Блинкен на пресконференция в Кишинев, който каза, че Съединените щати "не насърчават и не толерират атаки извън Украйна, но Украйна трябва да вземе свои собствени решения за това как най-добре да се защити ефективно“.

Блинкен добави, че Съединените щати са се "адаптирали и приспособили“ към променящите се условия на бойното поле и че докато Русия използва нови тактики на агресия и ескалация, Вашингтон ще "продължи да го прави“.

Според изданието преди около три седмици, малко след като Русия започна офанзивата си срещу Харков, Украйна поиска от Съединените щати да облекчат дългогодишните ограничения върху използването на предоставени от САЩ оръжия за нанасяне на удари по цели в Русия.

Някои високопоставени служители подкрепят този ход, включително държавния секретар Антъни Блинкен, който призова президента Байдън да се съгласи да премахне ограниченията. Според изданието Белият дом обмисля подобно предложение, но все още не са предприети действия.