САЩ са позволили на Украйна да нанасят удари по цели в Русия на не повече от 100 километра от границата, съобщава американският вестник The Washington Post, позовавайки се на официални лица от Киев.

Ако е така, тогава зоната, която може да бъде поразена от западни ракети, включва такива големи градове на Руската федерация като Белгород (35 километра от границата), Курск (93 километра), както и околностите на Брянск.

Американските източници на вестника обаче не потвърждават информацията.

"Съгласихме се да позволим на Украйна да стреля с предоставени от САЩ оръжия по Русия на места, където руските войски се движат с цел да превземат украинска територия. Не става въпрос за география или определен радиус, а дали Русия атакува или се кани да атакува Украйна от на нейна територия. Украйна има способността да отвърне на удар на силите, които я атакуват през границата“, поясни говорителят на Пентагона майор Чарли Диц.

По думите му на Украйна също е разрешено да използва системи за противовъздушна отбрана, доставени от САЩ, за да нанася удари по руски самолети, "ако те ще открият огън по украинското въздушно пространство“.

Но украинската армия "не вярва, че има толкова голяма свобода на действие, колкото предполагат представители на Белия дом и Пентагона“.

А резултатите от украинските удари през трите седмици след решението на Вашингтон потвърждават, че обхватът им е значително ограничен, пише вестникът.

И все пак се наблюдава намаляване на ударите с ракети С-300 по Харков. В същото време нововъведението по никакъв начин не се е отразило на фронтовата линия в Харковска област, увери пред изданието Денис Ярославски, командир на батальон от 57-ма бригада на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

Украински официални лица също така признават, че решението на президента на САЩ Джо Байдън не е защитило украинските позиции от управляемите авиационни бомби, които Русия е изстреляа от въздушното си пространство.