Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън ще разреши предаването на американско оръжие на войници от 12-та бригада със специално назначение "Азов“, съобщава вестник The ​​Washington Post.

Съответното решение е взето след проверка на Държавния департамент. Преди няколко години американците наложиха забрана върху въоръжаването на азовците на фона на "загрижеността във Вашингтон относно произхода на групировката“.

Сега тази бригада от Националната гвардия на Украйна ще има достъп до същата военна помощ от САЩ, както всяка друга част от армията.

"След задълбочен преглед украинската 12-та бригада със специално назначение "Азов“ премина прегледа, проведен от Държавния департамент на САЩ“, се казва в изявление на външнополитическото ведомство във Вашингтон.

Американската агенция се позовава на т. нар. "Закон на Лийхи“, кръстен на бившия сенатор Патрик Дж. Лийхи и автор на документа, забраняващ прехвърлянето на американска военна помощ на чуждестранни части, извършили нарушения на човешките права.

Подчертава се, че Държавният департамент на САЩ не е намерил "никакви доказателства“ за подобни нарушения на азовците. В същото време не се уточнява кога точно може да бъде премахнато съответното "табу“. Отбелязва се също, че тъй като батальонът "Азов“ от 2014 година е структурно различен от бригадата, която сега е част от Националната гвардия, тези ограничения не се прилагат спрямо него.

В началото на май стана известно, че полка "Азов“, елитна украинска част, която ръководеше отбраната на Мариупол срещу руските войски, е изключена от получаването на последния пакет военна помощ от САЩ поради обвинения за връзки с неонацизма.