Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън миналата седмица е одобрила прехвърлянето на авиационни бомби и изтребители на стойност милиарди долари на Израел, въпреки опасенията относно очакваната военна офанзива срещу град Рафа в южната част на Газа, пише The Washington Post.

Представители на Пентагона и Държавния департамент на САЩ са заявили пред  WP, че Израел ще получи повече от 1800 бомби MK84 и 500 бомби MK82, както и 25 изтребителя F-35A и двигатели за тях.

Тези доставки на оръжия са одобрени от Конгреса на САЩ преди няколко години, но досега американската администрация не е дала официално съгласие за тяхното изпълнение, уточняват източниците на WP.

Американското издание отбелязва, че американската армия практически не използва авиационни бомби, които се планира да бъдат предадени на Израел, поради риск от нараняване на голям брой цивилни. 

Решението за снабдяване на Израел с нови оръжия идва на фона на опасения и критики от страна на САЩ относно предстоящата сухопътна операция на Израелските отбранителни сили в град Рафа. Администрацията на Байдън се опасява, че това ще доведе до значителни жертви сред цивилните.

Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ Чарлз Браун заяви преди ден, че САЩ искат да получат повече информация за плановете на Израел за сухопътната операция.

Държавният департамент на САЩ смята, че пълномащабна военна операция в град Рафа ще доведе до още по-голяма изолация на Израел.