Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън настоява лично държавният глава на Украйна Володимир Зеленски да покаже готовност за преговори с Русия, съобщава вестник The Washington Post, като се позовава на източници.

По данни на изданието исканията не са насочени към оказване на натиск на Украйна да седне на масата за преговори, а към "запазване на моралното достойнство в очите на нейните международни поддръжници“. Според редакцията "това най-вероятно е умишлен опит да се гарантира, че правителството в Киев е подкрепено от други страни“, чиито граждани се опасяват от удължаване на конфликта. Освен това САЩ настояват Зеленски да се откаже от указа, който въвежда в сила решението на Съвета за национална сигурност и отбрана за невъзможността за преговори с руския президент Владимир Путин. Подобни призиви, се казва в статията, илюстрират колко трудна е станала позицията на администрацията на Байдън по отношение на Украйна, тъй като официални лица от САЩ публично обявяват подкрепа за Киев "колкото е необходимо“.

Вашингтон, според изданието, смята, че Русия не е настроена за сериозни преговори, но признава, че отказът на Зеленски от диалог е тревожен в части от Европа, Африка и Латинска Америка, които са изправени пред ситуация с високи цени на храните и горивата. "За някои от нашите партньори умората от Украйна се превърна в реалност“, коментира един от събеседниците на изданието.

Зеленски вероятно ще се съгласи на преговори и в крайна сметка ще направи отстъпки, според американски служители, се отбелязва в статията. Те смятат, че "Киев се опитва да постигне възможно най-голям военен успех преди настъпването на зимата, когато може да се отвори прозорец за дипломация".

По-рано министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров заяви, че Москва е готова за преговори за Украйна. Той отбеляза, че Русия е готова да изслуша "колегите от Запада“, ако предложат да организират разговор за разведряване, като се вземат предвид интересите на Москва. На свой ред говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази мнение, че преговорите за Украйна трябва да се водят предимно с Вашингтон, тъй като Киев действа "по заповед отвън“.