Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е започнала да разработва планове за това как ще бъде подреден балансът на силите след края на войната в Украйна, част от стратегията трябва да бъде осигуряването на дългосрочен мир и сдържането на Русия. Това съобщава американският вестник The Washington Post, като се позовава на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и други официални лица от Вашингтон, запазили анонимност.

"Администрацията на Байдън... започна да планира възможен следвоенен баланс, който ще помогне на Киев да овладее всяко повторение на бруталната инвазия на Русия“, пише журналистът Дейвид Игнейшъс, водещ автор на изданието по въпросите за външната политика.

В интервю за вестника Блинкън подчертава, че на фона на ситуацията в Украйна Байдън иска да "предотврати Третата световна война“ и пряк конфликт с Руската федерация. Според изданието държавният секретар на САЩ е на мнение, че Вашингтон и неговите съюзници трябва да помислят как ще изглежда Украйна след конфликта, как да осигурят "справедлив и траен мир“, който ще помогне на страната да запази териториалната си цялост и да възпре възможна "агресия“ в бъдеще. САЩ виждат като своя задача да попречат на Русия да си "почине и да се прегрупира“ за нови настъпателни действия.

Стратегията за ограничаване на Блинкън е различна от подхода за гарантиране на сигурността на Киев, който бе обсъден миналата година. Според вестника някои американски служители смятат, че основната задача на САЩ е да дадат на Украйна инструментите за отбрана, а не да декларират договорни задължения. Сигурността, казват те, трябва да се гарантира от мощни оръжейни системи. Пентагонът обръща специално внимание на въоръжаването на Киев, което е в съответствие с дългосрочната цел за сдържане.

"Маневрените оръжия са важни не само за подсилване на Украйна сега – за да си върне територията, но и като възпиращо средство срещу бъдещи руски атаки. Те са бъдещето", отбелязва първият дипломат на Вашингтон.

Държавният секретар на САЩ потвърди позицията на администрацията, че всички решения относно военните действия в крайна сметка трябва да се вземат от Украйна. В същото време Държавният департамент, Пентагонът и Съветът за национална сигурност към Белия дом обсъждат "следвоенната" ситуация. По-специално се повдига въпроса за Кримския полуостров. Във Вашингтон и Киев смятат, че превземането на Крим от украинските сили "може да е невъзможно", пише вестникът. Украински и американски служители определиха идеята за кампания за превземане на полуострова като "нереалистична". Един от обсъжданите в Киев варианти е възможността за "демилитаризиран статут" на Крим, подчертава изданието.