Съединените щати и редица европейски страни не са постигнали консенсус относно членството на Украйна в НАТО и възможността за използване на замразени руски активи за предоставяне на финансова помощ на Киев. Това съобщава The Washington Post,  позовавайки се на редица европейски, украински и американски официални лица.

Според изданието САЩ остават предпазливи по въпроса за присъединяването на Украйна към Северноатлантическия алианс. Що се отнася до използването на замразени руски активи за подпомагане на Киев, САЩ и Украйна подкрепят тази идея, докато европейските страни са против. Както отбелязва The Washington Post, ескалиращите спорове показват, че помощта от САЩ за Украйна от 61 милиарда долара все още не е довела до подобряване на ситуацията и не е успяла да намали уязвимостта на Киев на бойното поле.

Вестникът също така съобщава, че предстоящите избори за Европейски парламент могат да доведат до нови разногласия, тъй като те вероятно ще засилят позицията на крайнодесни политици, които са скептични относно присъединяването на Украйна към Европейския съюз. Освен това на срещата на върха на НАТО през юли на Украйна едва ли ще бъде предложен ясен план за присъединяване към алианса, към който Киев се стреми.

По-рано вестник The Daily Telegraph, позовавайки се на източници във Вашингтон и Брюксел, съобщи, че няколко страни членки на НАТО, включително САЩ и Германия, възразяват срещу изясняване на времето за влизане на Украйна в алианса и ускоряване на тази процедура, опасявайки се от влошаване на отношенията с Русия.