Руското външно министерство разработва планове за отслабване на западните държави, включително Съединените щати, и използване на войната в Украйна за оформяне на глобален ред без американско господство, се казва в таен документ на руското външно министерство, предоставен на The Washington Post от една от европейските специални служби.

В секретно допълнение към официалната и публична "Концепция за външната политика на Руската федерация“ министерството призовава за "настъпателна информационна кампания“ и други мерки, обхващащи "военнополитическата, търговско-икономическата и информационно-психологическата сфера“. срещу "коалиция от неприятелски страни", водена от САЩ.

"Трябва да продължим да коригираме подхода си към отношенията с неприятелски държави... Важно е да създадем механизъм за търсене на уязвими места в тяхната външна и вътрешна политика, за да разработим практически стъпки за отслабване на противниците на Русия“, се казва в документа от 2023 г.

Документът е първият, който официално потвърждава и кодифицира това, което мнозина сред елита на Москва смятат, че се е превърнало в хибридна война срещу Запада.

Тайното допълнение от 11 април 2023 г. използва "много по-груб език“ от явната външнополитическа концепция и твърди, че Съединените щати водят коалиция от "неприятелски страни“, целящи да отслабят Русия, защото Москва "представлява заплаха за глобалната западна хегемония“.

В документа се казва, че изходът от войната в Украйна "до голяма степен ще определи формата на бъдещия световен ред". Това е ясна индикация, че Москва разглежда изхода от руско-украинската война като неразривно свързан с нейната способност – и способността на други авторитарни държави – да наложи волята си на света.

Концепцията за външна политика на Руската федерация, публикувана на 31 март 2023 г. и одобрена от руския президент Владимир Путин, използва "скучен дипломатически език“, като призовава за "демократизация на международните отношения“, "суверенно равенство“ и укрепване на позициите на Русия на световната сцена. . Докато концепцията също така обвинява Съединените щати и "техните сателити“ в използването на украинския конфликт за ескалиране на "дългогодишни антируски политики“, в нея също се заявява, че "Русия не се смята за враг на Запада... и има няма лоши намерения към него“.

Русия се надява, че Западът "ще признае безсмислието на своите конфронтационни политики и хегемонистични амбиции и ще приеме сложните реалности на един многополюсен свят", се казва в публичния документ.

В изявление руското външно министерство отбеляза, че не коментира "наличието или липсата на вътрешни документи на министерството“ и напредъка на работата по тях.

"Можем да потвърдим, както многократно сме заявявали на различни нива, че сме решени да се противопоставим решително на агресивните стъпки на колективния Запад като част от хибридната война, отприщена срещу Русия“, допълват от министерството.

Създаването на Концепцията за външна политика и секретно допълнение към нея последва призив към руски учени с предложение за разработване на политиките. Едно предложение, получено от Министерството на външните работи през февруари 2023 г. от заместник-ръководителя на базирания в Москва Институт на Общността на независимите държави (ОНД), който поддържа тесни връзки с руския апарат за сигурност, излага възможностите на Русия още по-ясно.

Други части от предложението за политика, което също беше предоставено на The Post, призовават Москва да разпали конфликта между САЩ и Китай за Тайван, за да сближи Русия и Китай и да "ескалира ситуацията в Близкия изток около Израел, Иран и Сирия, за да отклонят вниманието на САЩ с проблеми в този регион“.

Западни служители предупредиха, че Русия е засилила пропагандата и кампаниите за влияние през последните две години в опит да подкопае подкрепата за Украйна. Като част от това, тя се стреми да създаде нов глобален разрив, като руските пропагандни усилия срещу Запада намират ехо в много страни в Близкия изток, Африка, Латинска Америка и Азия.