Няма доказателства за участието на Руската федерация в саботажа на газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2", показват резултатите от няколкомесечно разследване, проведено от западни държави. Това съобщава американският вестник The Washington Post, позовавайки се на източници.

"В момента няма доказателства, че Русия стои зад саботажа“, увери пожелал анонимност европейски служител пред изданието. Оценката му съвпада с позициите, изразени от 23-ма представители на дипломатическите ведомства и разузнавателните служби на западните страни, с които вестникът разговаря.

Някои представители на западни държави подчертаха пред изданието, че не обвиняват Русия за случилото се. Други отбелязаха, че смятат Руската федерация за основен заподозрян, но посочиха, че може да не е възможно да се припише отговорност за атаката на която и да е държава. Въпреки това, според вестника, дори запознатите с подробностите от експертизата не могат категорично да свържат Москва със случилото се.

Източниците на редакцията твърдят, че американското разузнаване редовно прихваща разговорите на правителствени служители в Руската федерация и военните, но досега не е забелязало признаци, че Русия си приписва заслугата за "саботажа" или се опитва да скрие участието си.

Няколко официални лица, интервюирани от изданието, изразиха съжаление, че много лидери на държави обвиняват Русия в извършване на "саботаж“ , без да вземат предвид, че други държави, както и екстремистки групировки със собствени мотиви, може да стоят зад атаките. "Правителствата на страните, които решиха да изчакат коментари, преди да направят заключения, се оказаха прави“, коментира неназован европейски служител.

По-рано Nord Stream AG съобщи за "безпрецедентни щети", настъпили на 26 септември "на три участъка от газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2", които бяха открити в рамките на няколко часа. Първият теч бе открит по "Северен поток - 2" близо до датския остров Борнхолм. Тогава бяха регистрирани две изтичания. По-късно шведски сеизмолози поясниха, че са регистрирали две експлозии, станали по маршрутите на "Северен поток". На 18 ноември шведската прокуратура заяви, че експлозиите по газопроводите са "саботаж“.

Президентът на Русия Владимир Путин изрази мнение, че отговорността за ситуацията е на Запада, който "фактически се е заел с разрушаването на общоевропейската енергийна инфраструктура". В същото време прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че желанието на Русия да участва в разследването не е било удовлетворено.