Иран е максимално близо до създаването на собствено ядрено оръжие, съобщава американският вестник The Washington Post, като се позовава на официални лица и секретни документи.

Източници разкриват пред редакцията, че Иран разполага с достатъчно количество обогатен уран, за да създаде около три атомни бомби в рамките на няколко дни или седмици. И Техеран ще може да произведе ядрена бойна глава в рамките на повече от две години.

Според анонимни служители на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и членове на разузнавателните общности на САЩ и Европейския съюз, Иран все още не върви към създаване на ядрени оръжия и дори се опитва да намали количеството на наличния си запас от обогатен уран, за да не влиза в конфликт със Запада. Въпреки това производството на уран продължава да расте.

Този процес обаче не е прозрачен за международната общност. WP пише, че причината за това е прекратяването на ядрената сделка с Иран през 2018 година. Поради това способността на МААЕ да наблюдава ядрените дейности на Техеран е значително намалена и агенцията няма да може бързо да открие внезапно нарастване на активността по въпроса за създаване на ядрено оръжие.