След разговори с високопоставени служители на САЩ миналия месец властите на Египет са спрели таен план за доставка на ракети на Русия и са взели решение за производство на боеприпаси за Украйна. Това става ясно от нови пет документа на американското разузнаване, появили се в интернет пространството, съобщава вестник The Washington Post.

Миналата седмица изданието съобщи за документ, който разкрива тайна схема за предаване на до 40 000 122-милиметрови ракети Sakr-45 на Русия. Държавният глава на Египет Абдел Фатах ас Сиси е инструктирал своите подчинени да пазят проекта в тайна, "за да се избегнат проблеми със Запада“, се казва в изтеклия в интернет документ.

Новият набор текстове, с които разполага редакцията, показват, че в началото на март Сиси се е отказал от плановете за доставки на Москва – ход, който би предизвикал сериозни упреци от  страна на "най-щедрия съюзник на Кайро – САЩ“. Египет е отложил сделката с Русия, като същевременно е одобрил продажбата на 152-милиметрови и 155-милиметрови артилерийски снаряди на САЩ, които ще бъдат трансферирани в Украйна.

Египет има дългогодишни дипломатически и военни отношения с Русия, но от десетилетия е основен съюзник на САЩ в Близкия Изток и получава повече от един милиард долара годишно военна помощ от Вашингтон.

Новите документи свидетелстват за дипломатическа победа за администрацията на американския президент Джо Байдън, отбелязват от редакцията.

Вашингтон се опитва да привлече нови поддръжници - и така необходимите муниции - за борбата на Украйна срещу руските сили. Египет е възнамерявал да използва капацитета си за производство на оръжия за Украйна като "лост“ за получаване на съвременни военни системи от САЩ, се казва още в документа.