Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е съгласна с искането на републиканците за затягане на контрола върху доставките на военна помощ за Киев, но се опасява, че активизирането на дейността на американските военни инспектори на територията на Украйна може да се тълкува от Москва като пряко участие на Вашингтон в конфликта. Това съобщи изданието The Washington Post, позовавайки се на представители на американската администрация и законодатели.

През последните седмици представителите на изпълнителната власт в САЩ започнаха по-активно да докладват за усилията за проследяване на доставките на оръжия за Киев. По този начин администрацията по същество се опитва да изпревари действията на републиканците, които ще получат мнозинство в Камарата на представителите на новия Конгрес, който започва работа през януари. "Както Държавният департамент, така и Пентагонът обявиха планове за включване на повече инспекции и обучение за украинци, за да се предотврати попадането на оръжия на САЩ в грешни ръце“, пише вестникът, отбелязвайки, че инициативите "досега не са успокоили републиканските скептици, призоваващи за одити и други мерки за отчетност“.  Въпреки това, подчертава изданието, "мнозинството във Вашингтон е съгласно, че като цяло стъпките, насочени към засилване на надзора, са положителни".

Източници обаче разкриха, че Вашингтон се притеснява да засили твърде много дейността на американските инспектори на украинска територия. Досега администрацията на Байдън се съпротивляваше на исканията да изпрати инспектори и други военни експерти в Украйна от страх да не провокира конфликт. Байдън, твърдят информирани служители и законодатели, е на твърдата позиция, че няма да създаде ситуация, която може да се тълкува от Кремъл като пряко участие на Америка във войната.

По-рано говорителят на военновъздушните сили на Пентагона генерал Патрик Райдър заяви на брифинг за журналисти, че служители на военното аташе на САЩ в Киев ще участват в проверки на територията на Украйна относно доставките на американско оръжие, но няма да бъдат на фронтовата линия, нито ще имат каквото и да е участие във военни действия. Говорителят на Пентагона каза, че тяхното присъствие не трябва да се разглежда като такова на американски войски на украинска територия.

На 8 ноември в САЩ се проведоха междинни избори в САЩ. Преброяването на гласовете продължава, но според прогнозата на водещите американски медии Републиканската партия на САЩ получава мнозинство в Камарата на представителите, а контролът над Сената остава за демократите. Още преди изборите някои републиканци подчертаваха необходимостта от засилване на контрола върху доставката на военна помощ за Украйна и също така допуснаха възможността за намаляването й, ако Републиканската партия получи контрол над Конгреса.