Т.нар. Хавански синдром, който бе открит сред дипломати, работили в посолството на САЩ в Хавана през 2016-2017 г., не се свързва с действията на чужди разузнавателни агенции, съобщава американският вестник The Washington Post, като се позовава на доклад на разузнавателните агенции в страната.

По-рано ЦРУ допусна участието на Русия в причиняването на мистериозното заболяване, което бе диагностицирано сред американски дипломати в различни точки на света.

Според WP докладът за Хаванския синдром се основава на данни от седем разузнавателни агенции, включително ЦРУ. Техният персонал е прегледал около 1000 случая на това "анормално заболяване“, което е придружено от физически симптоми като шум в ушите, повишено кръвно налягане, гадене, главоболие и "остър дискомфорт“. Пет разузнавателни агенции определиха като "много малко вероятно“ участието на някоя чужда държава в "Хаванския синдром" или че са използвани електронни или други видове оръжия.

Една от разузнавателните агенции нарече "малко вероятно" участието на чужда държава, а една се въздържа от оценки. Не се уточнява какви конкретни специални служби са участвали в разследването. Американски служител, пожелал анонимност, обясни пред WP, че дори в географски местоположения, където американското разузнаване "на практика имаше пълен капацитет да наблюдава околната среда за признаци на злонамерена намеса“, анализаторите не са открили доказателства, че някакъв "противник“ е замесен в синдрома. Той заяви също така, че няма открити доказателства, че чуждестранни лидери, включително на Русия, са знаели или са разрешили "нападение срещу персонал на САЩ“, което би могло да обясни симптомите на "Хаванския синдром“.

Освен това проучването се опита да установи дали чужда държава може да има устройство, способно да причини описаните симптоми. Пет разузнавателни агенции определиха, че е "много малко вероятно", други две го нарекоха "малко вероятно". Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, коментирайки резултатите от работата на екипите, увери, че анализаторите са провели "едно от най-големите и интензивни разследвания в историята на ЦРУ“. "Моят екип и аз силно подкрепяме свършената работа и постигнатите резултати“, заключи Бърнс.

От лятото на 2017 г. американски дипломати и техните семейства се оплакват от гадене, световъртеж и временна загуба на слуха, зрението и паметта. По това време в САЩ заявиха, че дипломатите са били подложени на външно въздействие, вероятно звуково, причинено от някакви акустични устройства или оръжия. През 2021 г. директорът на ЦРУ Уилям Бърнс не изключи участието на Русия в инцидентите. Москва отхвърли обвиненията. През 2022 г. ЦРУ постави под съмнение чуждестранния произход на "хаванаския синдром“. През февруари миналата година президентът на САЩ Джо Байдън назначи координатор, който да проведе разследване. Бе решено да се изплатят до 200 000 долара на някои от засегнатите от него.