Русия ще забави настъплението на украинските войски на юг само с две седмици, ако взриви стената на огромния язовир Нова Каховка. Подобен ход обаче ще наводни територията, окупирана от Москва, и ще заличи жизненоважен канал за подаване на вода към Крим, поясни началникът на военното разузнаване на Киев Кирило Буданов, предава Reuters.

В интервю за изданието "Украинская правда“, цитирано от агенцията, Буданов поясни, че язовирът е само частично миниран от Русия и че пълното му разрушаване ще изисква много тонове експлозиви. Подобен ход би създал екологична катастрофа и също така би причинил нови главоболия на Русия, чиито сили ще трябва да се оттеглят в Крим, допълни ръководителят на Главната дирекция за разузнаване към Министерството на отбраната на Украйна.

"Те ще причинят тотално наводнение на левия бряг на Херсон. Ще загубят дори теоретично възможността да доставят вода по Севернокримския канал, на Крим“, категоричен бе Буданов.

"Разбира се, те биха усложнили нашето настъпление за известно време. А това, между другото, не е много дълъг период от време, около две седмици“, увери още Буданов.

Украйна блокира доставките на прясна вода за Крим през Севернокримския канал, след като Русия анексира полуострова през 2014 г. След като руските сили превзеха нови части от Южна Украйна тази година, те незабавно възстановиха водоснабдяването от язовира през канала.

Буданов предупреди също, че взривяването на язовира също ще "унищожи възможността за съществуването на Запорожката атомна електроцентрала, тъй като това съоръжение е неразривно свързано с нея".Атомната централа, най-голямата в Европа, е окупирана от Русия почти от началото на войната.