Руските власти са пресекли дейността на хакерската групировка REvil, чиито членове са точили пари, включително в САЩ, чрез рансъмуеър програми, пише "Взгляд“, позовавайки се на пресслужбата на Федералната служба за сигурност на Русия.

"Установен е пълният състав на престъпната общност REvil и участието на нейните членове в нелегалния оборот на платежни средства“, гласи изявлението.

426 милиона рубли, 600 хил. долара, 500 хил. евро и 20 луксозни автомобила, закупени с откраднати пари, бяха иззети от 14 членове на хакерската група на 25 адреса.

По-късно стана известно за посегателства на REvil върху информационните ресурси на чуждестранни компании, съобщиха от компетентните американски органи. Предадена беше и информация за лидерите на общността.

"В основата на издирвателните дейности е призивът на компетентните органи на САЩ, които докладват за лидера на престъпната общност и участието му в посегателства върху информационните ресурси на чуждестранни високотехнологични компании чрез въвеждане на злонамерен софтуер, криптиране на информация и изнудване на пари за дешифрирането му“, се казва в изявление на ФСБ.

Превод и редакция: Иван Христов