"Изглежда, че битката за Херсон започва - Въоръжените сили на Украйна преминаха в настъпление от северната страна. Това обаче не е единствената посока на евентуални украински атаки срещу някой от новите руски областни центрове“, пише руското издание "Взгляд“ в материал, представен без редакторска намеса. Къде другаде могат да се нанасят удари и какво правят руските войски, за да ги отблъснат?

Военният репортер Евгений Поддубни пръв съобщи за движението на въоръжените сили на Украйна в посока Херсон във вторник сутринта. В канала си в Телеграм той написа, че украинските сили атакуват в посока Нова Каменка-Берислав с два батальона и че са подкрепени от оръдия, артилерия и БЛА. По-късно вицегубернаторът на Херсонска област Кирил Стремоусов потвърди, че в атаката са участвали до два пехотни батальона от 128-а планинско-щурмова и един танков батальон от 17-а бригада.

"На този етап всички атаки са отблъснати, ние продължаваме да държим отбранителната линия“, добави той. По думите на Стремоусов голям брой безпилотни летателни апарати със среден обсег и разузнавателни летателни апарати "Байрактар“ стоят на разстояние, без да навлизат в руската зона за ПВО.

Вечерта Стремоусов съобщи, че опитът за украинска офанзива е неуспешен. "Ситуацията в Херсон е под пълен контрол и всички атаки, които укронацистите се опитват да направят днес, са отблъснати. Всички групи отново избягаха към горите. Не сме отстъпили, всичко е под пълен контрол“,  заяви той.

Въпреки това въоръжените сили на Украйна разполагат с ресурсите да атакуват Херсон, опасява се Борис Рожин, експерт от Центъра за военно-политическа журналистика. "Тази сутрин те проучваха обстановката на Бериславско направление, макар и неуспешно. Но врагът има силата да повтори същата атака. Освен това не е съвсем ясно дали днес беше разузнаване с бой, или опит да се види колко е силна защитата ни. Във всеки случай те ще направят изводи от днешната атака, ще извършат ротация и ще нанесат удар“, предполага анализаторът. "Първият, най-вероятен сценарий е атака на Въоръжените сили на Украйна срещу Херсон от север, от страната на град Кривой Рог, тоест близо до село Давидов брод (това е Андреевският плацдарм), т.к. и в посока Никопол при с. Дудчани. Задачата на въоръжените сили на Украйна е да намалят размера на руския плацдарм на десния, западен бряг на Днепър. Но в същото време са възможни спомагателни удари в района на Снигиревка, за да се отклони вниманието на нашето командване“, заяви експертът пред вестник ВЗГЛЯД.

Освен това, предполага Рожин, въоръжените сили на Украйна могат да предприемат десантни операции с пресичане на Днепър и подход към Херсон от тила, от изток. Това е вторият възможен сценарий. "Ясно е, че най-вероятно нашите войски следят това направление и, надявам се, те осъзнават заплахата, защото подобни диверсионни удари в тила са неприятни и последствията от тях не могат да бъдат подценени“, отбелязва събеседникът.

Не е изключен и принципно различен, трети вариант - "директно нападение на Въоръжените сили на Украйна срещу Херсон от запад, от Николаев, където те са най-близо до Херсон, през Правдино или Посад-Покровское. Украинците сега трупат сили там“, отбеляза експертът.

При такова развитие на събитията украинците може да се опитат да стоварят войски край село Станислав, форсирайки устието на Днепър. "Но този опит ще има малък шанс за успех, ако въоръжените сили на РФ предприемат всички известни и стандартни мерки за борба с десантите навреме“, каза той.

Рожин е сигурен, че при всеки сценарий въоръжените сили на Украйна ще се опитат да унищожат инфраструктурата на Херсон с високоточно оръжие. В същото време първите два варианта са предназначени да поставят Херсон в полукръг, така че в Киев очакват в този случай руските войски сами да напуснат града без бой.

Но надеждите на киевските генерали да избегнат челен щурм на Херсон, според експерта, са съмнителни. "В момента нищо не се казва по този въпрос: няма изтегляне на руски войски, всички са на същите позиции, както преди началото на евакуацията на цивилни. Вражеските атаки се отбиват“, отбеляза Рожин.

В същото време, предполага събеседникът, през следващите две седмици въоръжените сили на Украйна също ще нанесат удари не само в Херсон, но и в съседното запорожско направление. По-слаба активност ще има в посока Харков. "Мисля, че това ще бъдат няколко отделни удара, плюс един сериозен натиск или в Херсонско, или в Запорожие направление“, посочва Рожин.

"Основният проблем на отбраната на Херсон е, че той се намира на западния, десен бряг на Днепър. В същото време цялата логистика на снабдяването на групата, която я защитава, трябва да бъде изградена през голяма водна преграда. Антоновският мост, който е най-важният за снабдяване, е редовно атакуван, както всички други места  за преминаване“, посочва Сергей Денисенцев, експерт в Центъра за анализ, стратегии и технологии (АСТ Център). Според него голяма роля играе и численото превъзходство на противника. В същото време формированията на Въоръжените сили на Украйна, дислоцирани на фронта, все още не са разбити, припомня експертът.

Първо, за такова съсредоточаване на вражески войски е необходимо да се концентрира повече артилерия. "Освен това времето за подход на самолета е доста дълго поради факта, че нашите летища се намират в Крим“, изброява Денисенцев. "Сега не ни е лесно да спрем превъзходството на въоръжените сили на Украйна на земята. Трябват и дивизии, и артилерия с управляеми боеприпаси, и авиация, безпилотни самолети и системни удари в тила. За да спечелим като цяло, се нуждаем от мобилизиране на икономиката и индустрията. Важно е да се обърне внимание и на обучението на мобилизираните“, смята експертът от АСТ Центъра.

По-рано Стремоусов заяви, че въоръжените сили на Украйна продължават да увеличават броя на техниката в покрайнините на региона, няколко десетки хиляди военнослужещи вече са на линията на съприкосновение. Според него повечето от пристигащите са наборници от последната вълна на украинската мобилизация. Стремоусов отбеляза, че в близко бъдеще ще започне "битката за Херсон“, във връзка с което се препоръчва на цивилното население да напусне района, за да не се излага на ненужен риск. Ръководителят на региона Владимир Салдо обяви организираното придвижване на цивилното население от общините Берислав, Белозерски, Снигиревски и Александровски на левия, източен бряг на Днепър.

В понеделник командирът на Обединената групировка на руските сили в Украйна Сергей Суровикин съобщи, че е получена информация за подготовката от Киев на масиран ракетен удар по язовирната стена на Каховската водноелектрическа централа и по Херсон, което може да доведе до унищожаване на инфраструктурата на големия индустриален център и тежки жертви сред цивилното население. Той определи ситуацията като напрегната, като отбеляза опитите на въоръжените сили на Украйна да атакуват позициите на руските войски, включително на фронта Николаев-Кривой Рог.

"В навечерието на голям сблъсък ние се опитваме предварително да минимизираме загубите сред цивилното население. И сега врагът се опитва да създаде условия, при които би било възможно да победи нашите сили. Така че, за да прекъснат връзката на нашите войски, те могат да се опитат да взривят язовира на Каховската водноелектрическа централа“, разяснява Константин Сивков, доктор на военните науки.

Подобно на Денисенцев, експертът обръща внимание на численото превъзходство на противника. "Въпреки че голяма част от тях са мобилизирани, днес това е от голямо значение. Очевидно Въоръжените сили на Украйна планират да хвърлят в бой веднага големи групи войски“, обясни той. "В същото време сега те влизат в битка предимно на малки групи. На пръв поглед може да изглежда, че това е разузнаване в сила, но по някаква причина то продължава твърде дълго. Може би това е опит за развитие на офанзива. В същото време, поради липсата на бронирана техника, боеприпаси и гориво, командването на въоръжените сили на Украйна по съвет на генералите от НАТО избира точно такава тактика“, предполага Сивков.

"По думите на генерал Суровикин може да се предположи, че се готви мощен удар в Херсонско направление, подобно на това, което наблюдавахме в района на Харков. Но за въоръжените сили на Украйна е лошо, че сега те не разполагат с основното предимство - изненадата. Очевидно ние вече се готвим за тази битка, знаем силата на вражеската армия, нейното разположение и планове. Поради това въоръжените сили на Украйна могат да понесат много сериозни загуби“, сигурен е събеседникът на "Взгляд“.