Президентът на Косово Вьоса Османи обяви, че Прищина ще подаде молба за членство в Европейския съюз до края на тази година. Съответното изявление тя направи преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани в албанската столица Тирана, предава ТАСС.

"До края на тази година Косово ще кандидатства за членство в ЕС и ние разчитаме на всеобща подкрепа“, подчерта Османи и добави, че е време Общността да премине "от думи към действия“.

Президентът на Косово отбеляза също, че провеждащата се среща на върха в Тирана не е платформа за преговори между Белград и Прищина. "Тук съм като лидер на една от най-проевропейските държави. Показахме това на дело, когато става дума за проевропейски действия... Имаме нужда ЕС да премине от думи към действия, като например визова либерализация. Това е среща между ЕС и Западните Балкани, а не преговори между Косово и Сърбия", каза Османи пред репортери, обвинявайки сръбския президент Александър Вучич, че е "радетел на старото мислене" и трябва най-накрая да реши дали е "или на страната на Русия, или на страната на Украйна“.