Президентите на Франция, САЩ, Украйна Еманюел Макрон, Джо Байдън, Володимир Зеленски, както и германският канцлер Олаф Шолц ги очаква Международния наказателен съд (МНС). Това заяви днес, 16 май, по време на пленарно заседание председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин, като ги нарече "хора от миналото“, които направиха всичко, за да хвърлят света във война, предава EA Daily.

"Що се отнася до Макрон, Байдън, Зеленски, Шолц, това са хора от миналото. Те няма да бъдат в бъдещия красив свят, защото те направиха всичко, за да хвърлят света във война и да превърнат Украйна в полигон “, подчерта Володин, чиито думи са цитирани на сайта на парламента.

Според депутата собствените им граждани няма да им простят това:

"Вие и аз ще бъдем свидетели, когато те бъдат отведени в пенсия под аплодисменти, а след това ги очаква Международният наказателен съд".

Председателят на Държавната дума добави, че настоящият президент на Франция Еманюел Макрон би загубил изборите от Марин льо Пен, ако те се проведат днес, "следователно неговите коментари и измислици по въпроси, свързани с Китай, Русия, не са нищо повече от опит да се вземе и отклони вниманието на жителите, гражданите на Франция от проблемите, които съществуват в тази страна".

"Какво мога да кажа за Байдън: просто болен човек. Що се отнася до Шолц, ако се замислите, това, което той направи, всъщност е унищожаването на германската икономика и, най-важното, отношенията, които се формираха десетилетия след Втората световна война между Съветския съюз, Русия - и Германия “, продължи Володин.

"Това удря обикновените граждани на Германия, така че нито сегашното, нито бъдещото поколение също ще му простят това. Защото той падна под Вашингтон, Брюксел и днес той просто доставя оръжие на Украйна, защото най-вероятно там се дърпат тези конци, за да играе такава мръсна роля в театъра на военните действия “, обобщи той.

Коментирайки решението на МНС, който на 17 март издаде заповед за арест на Владимир Путин и Мария Лвова-Белова, комисар по правата на децата при президента на Руската федерация, по обвинения в "незаконно депортиране“ на украински деца, председателят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че Москва не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд. На свой ред официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че решенията на МНС нямат значение за Русия и евентуалните заповеди за арест са правно невалидни.