Движението по двете платна на магистралната част на Кримския мост ще бъде напълно възстановено на 20 декември, заяви вицепремиерът на Руския Марат Хуснулин на среща с президента на страната Владимир Путин, предава ТАСС.

"Правителството отпусна необходимото финансиране за възстановяването на автомобилния мост, държавната поръчка е сключена. Планираме да пуснем движението [...] на 5 декември в едното платно, а на 20 декември – изцяло в другото“, поясни Хуснулин.

Той каза също, че част от товарния транспорт, ако е необходимо, може да премине през автомобилната част на Кримския мост. Вторият железопътен коловоз на Кримския мост може да бъде пуснат през септември следващата година.

"В момента движението на автомобили, автобуси и при необходимост на част от товарен транспорт в двете посоки се извършва по тази страна на моста в нормален режим със 100% проверка на превозните средства и постоянен мониторинг провеждани от специализирани организации в денонощен режим“, каза той.

Според вицепремиера монтажът на нови връхни конструкции на пътната част на Кримския мост може да започне на 5 ноември. "Започваме от 5 до 10 ноември вече монтажа на нови надстройки“, каза той.