Въвеждането на войски на НАТО на територията на Украйна е невъзможно, това не влиза и няма да бъде в плановете на Aлианса. Това съобщи в ефира на телевизионния канал LCI ръководителят на военния щаб на ЕС Ерве Блежан, командващ мисията на ЕС за обучение на украинската армия.

"Това е изключено. Изпращането на сухопътни сили в Украйна означава да станете страна в конфликта и да сте във война с Русия. Никой не иска това, нито НАТО, нито Европейският съюз", бе категоричен той, коментирайки думите на бившия Генерален секретар (2009-2014) Андерс Фог Расмусен, който смята този вариант за възможен. "Ние не сме страна в конфликта и няма да станем такава“.

Говорейки за унищожаването на западни оръжия в Украйна, Блежан отбеляза, че е необходимо да се подготвим за това. "Ще има загуби, те вече са и от двете страни, говорим за модерна техника, доставена от Запада. Ние не им изпращаме танкове "Леопард“ [Киев], за да ги сложат в някоя витрина“, посочи той.

Според него украинското контранастъпление "независимо от резултата няма да доведе до края на конфликта". "Те няма да могат да върнат всички територии по време на това контранастъпление. Разбира се, ще има някакъв резултат, след което може да има намерение да се проведат други контранастъпления: второ, трето", отбеляза Блежан.

На 7 юни вестник The Guardian цитира Расмусен, че редица страни от НАТО могат да изпратят войски в Украйна "индивидуално“. Според него, ако Киев не получи нищо на срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли, тогава Полша и балтийските страни могат да разположат своите сили в Украйна.,