Осем деца са починали тази година във Великобритания от инфекция, причинена от бактерията стрептококи от група А, която обикновено не води до фатален край, отбелязва телевизионният канал Sky News.

"Малко дете почина, след като беше диагностицирано със стрептококи от група А. Това е осмото дете, починало от тази бактериална инфекция през последните седмици“, алармира медията.

Инвазивна форма на бактериална стрептококова инфекция от група А се разпространява в Обединеното кралство от месеци. "Инфекцията обикновено причинява възпалено гърло, скарлатина или обрив по тялото и се предава чрез физически контакт или капчици, отделени при кихане или кашляне“, обяснява Sky News.

Все още не е ясно защо бактериална инфекция, която обикновено причинява леки симптоми, води до толкова висока смъртност тази година. Една от причините може да е намаляването на колективния имунитет заради ограничаването на социалните контакти на децата по време на пандемията от COVID-19. Все още няма информация за появата на нов, по-смъртоносен щам бактерии.

Кабинетът на министър-председателя на Обединеното кралство изрази увереност, че националната медицинска система е добре подготвена за евентуален пик на това заболяване и е снабдена с необходимите антибиотици.

Съобщава се, че степента на предаване на инфекцията остава ниска и повечето деца, които се заразяват, се възстановяват без медицинска намеса. Въпреки това, в редки случаи на инфекция в кръвта, протичането на заболяването става много по-тежко.