В парламента на Обединеното кралство предложиха доставки на британски Typhoon на страните от НАТО, които биха се съгласили да прехвърлят изтребители на Украйна, съобщава вестник The Mirror.

Изданието цитира думите на депутата от Консервативната партия Робърт Кортс, който обясни, че Великобритания би могла да прехвърли на други партньори от НАТО изтребителите, които вече не се използват от ВВС на страната.

"Не е ли възможно да ги доставим (изведените от експлоатация Typhoon – бел.ред.), ако не директно на Украйна, то на някоя от страните-партньори, които биха могли да прехвърлят МиГ-19, Су-24 или някои други налични самолети, налични по света?“, предложи Кортс пред депутатите в Лондон.

Отбелязва се, че бившият министър на отбраната Марк Франсоа е подкрепил идеята и е припомнил, че една ескадрила Typhoon "събира прах" в британска военновъздушна база.

Според него подобно решение може да отключи доставките на МиГ и F-16, които украинците настояват да получат от Запада.

"Вместо да събират прах в хангара, дори и да отнеме известно време, за да ги доставим, защо не дадем политически сигнал, да им предложим шест от тези Typhoon, които са в хангара и изобщо не се използват?“, добави той.

По-рано министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников изрази увереността си, че партньорите на Киев ще предоставят на страната няколко различни типа изтребители.