В Херефордшир (окръг в Англия) учени откриха древен червей, който е бил месояден хищник и е захапвал и изсмуквал своята плячка, пише Independent.

Отбелязва се, че това същество е наречено Radnorscolex latus. Намерено е в изоставена викторианска кариера в село Лейнтвардайн близо до границата с Уелс. Изследователите казват, че този морски червей е живял на морското дъно преди около 425 милиона години, когато регионът е бил под водата.

Според анализа той е имал прибиращо се гърло, което може да се простира до морското дъно, за да улови плячка, скрита в утайката.

Кураторът на музея за изкопаеми членестоноги, д-р Ричи Хауърд, казва, че Radnorscolex прилича на гигантските червеи от холивудския блокбастър "Дюн“.

"Смятаме, че не са били много придирчиви към избора си на храна и вероятно просто са пъхали гърлата си в калта и са грабвали каквото намерят. В това отношение те със сигурност ви карат да мислите за пясъчни червеи в Дюн“.

Въпреки че вкаменелостите на Radnorscolex са открити за първи път преди век, технологията не е била достатъчно напреднала, за да позволи на палеонтолозите да ги изучават в детайли.

На свой ред експерти от Природонаучния музей в Лондон са използвали най-модерните техники за изображения, за да анализират останките. Както се оказва, Radnorscolex има редици остри зъби и куки на главата си, с които се придържаше към земята и издърпваше тялото си напред, за да се движи. Въпреки че е хищник, анализът показва, че съществото е нараснало само до 8 см дължина.

Учените казват, че Radnorscolex принадлежи към група изчезнали животни, подобни на червеи, известни като Palaeoscolecids, които са изчезнали напълно преди около 400 милиона години поради бързи промени в климата и морското равнище.