Правителството на Обединеното кралство обяви 8 май следващата година за официален празник по повод коронацията на крал Чарлз III от Великобритания, която ще се състои в Уестминстърското абатство два дни преди това, на 6 май. Както пише The ​​Daily Telegraph в неделя, решението е взето от министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак.

"Коронацията на новия монарх е уникален момент за нашата страна. В знак на признание за това историческо събитие имам удоволствието да обявя допълнителна банкова ваканция за цялото Обединено кралство през следващата година", се казва в изявление на правителствения ръководите.

Така жителите на Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия ще получат две допълнителни ваканции през май следващата година. Още един ден е предвиден за първия ден от месеца.

Подробностите около коронацията ще бъдат обявени по-късно. Очаква се коронацията на Чарлз III да включва всички основни елементи, които традицията предписва, но отразявайки духа на времето, тя няма да бъде прекалено пищна. Източник заяви пред The ​​Daily Telegraph, че тя ще бъде "прекрасна, но не и претенциозна“. По-рано британски медии съобщиха, че това е желанието на самия монарх, тъй като разходите по церемонията се поемат от държавата. Във връзка с рецесията, която започна в Обединеното кралство и рекордната инфлация, допълнителните баснословни бюджетни разходи може да не се приемат добре от жителите на кралството.

Елизабет II, управлявала страната рекордните 70 години и седем месеца, почина на 8 септември в замъка Балморал в Шотландия, след което тялото й беше транспортирано до Лондон със спирка в Единбург за публична церемония за сбогуване. Нейно Величество беше погребана на 19 септември в параклиса Джордж VI на територията на замъка Уиндзор. Наблизо лежат телата на нейния съпруг, баща и майка, както и прахът на сестра й. Чарлз стана новият монарх веднага след смъртта на Елизабет II. На 8 септември бе обявено, че е взел тронното име Чарлз III.