Властите на САЩ вдигнаха във въздуха бойни самолети заради бизнес самолет Cessna Citation, който наруши въздушното пространство на Вашингтон и се разби в съседния щат Вирджиния, съобщава Reuters.

Източници на агенцията уточняват, че самолетът се е движил на автопилот и не е реагирал на предупрежденията на властите, въпреки всички опити за установяване на контакт с пилота. В същото време, отбелязват събеседниците на Reuters, действията на изтребителите не са причина за катастрофата на бизнес самолета. Приблизително по същото време някои жители на Вашингтон и околностите са чули силен взрив, който по всяка вероятност е бил свързан с инцидента.

По време на произшествието президентът на САЩ Джо Байдън не е бил в Белия дом – играел е голф близо до военната база Андрюс (Мериленд) близо до Вашингтон. Държавният глава е информиран за инцидента, уточниха от Белия дом. Телевизионният канал ABC News отбелязва, че изтребителите F-16 на Националната гвардия на столичния окръг Колумбия са били вдигнати във въздуха от същата база. На борда на Cessna е имало четирима души, съобщи CNN, позовавайки се на свои източници.

Командването на въздушно-космическата отбрана на Северна Америка (NORAD) потвърди вдигането на F-16 във въздуха в писмено изявление. В документа се подчертава, че изтребителите са "използвали сигнални ракети, които жителите са можели да видят, в опит да привлекат вниманието на пилота“, който е бил "в безсъзнание“. "NORAD се опита да установи връзка с пилота, докато самолетът не се разби", уверява командването.

На 4 юни Федералната авиационна администрация на САЩ съобщи, че бизнес самолет се е разбил в югозападната част на щата Вирджиния. Информация за жертви не се съобщава. Инцидентът ще бъде разследван от FAA и Националния съвет за безопасност на транспорта на САЩ.

Въз основа на данни от услуги за проследяване на полети в реално време някои американски медии съобщиха, че бизнес самолетът е летял до Лонг Айлънд, Ню Йорк, след което се е обърнал, насочил се към Вашингтон и прелетял над столицата. Самолетът Cessna Citation е предназначен за 7-12 пътници.