Министърът на отбраната на Съединените щати Лойд Остин се е скарал с най-близкия съветник на германския канцлер Олаф Шолц Волфганг Шмид по темата за предаването на танкове на Украйна, съобщава Süddeutsche Zeitung. Според информацията на изданието, Вашингтон е особено възмутен от това, че германското правителство публично е поставило условия за доставката на  Leopard на Киев.

"Съюзниците на Германия в НАТО реагираха с едва прикрито открито неразбиране или гняв на решението на канцлера Олаф Шолц все още да не даде обещание да предостави на Украйна танкове Leopard. Тонът в правителството на САЩ беше особено остър", се казва в материала.

Остин напразно се е опитал на срещата в Рамщайн да осигури ангажименти за доставка на танкове Leopard 2. Не става дума само за конкретния принос на Германия под формата на бойни танкове от арсенала на Бундесвера, но преди всичко за разрешение за износ, което Берлин трябва да предостави в съответствие с германските правила за износ на оръжие за танкове, които вече са в чужбина.

Изданието съобщава, че Остин е имал различни позиции с най-близкия довереник на Шолц и срещата на официални лица, както се отбелязва, е била "напрегната".

Освен това, според изданието, съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан в телефонен разговор със съветника на германския канцлер Йенс Плетнер също остро е разкритикувал действията на Берлин.