Депутатите в швейцарския парламент активно обсъждат въпроса за възможните доставки на оръжия за Киев, което може да доведе до отказ на Швейцария от политиката на неутралитет, отбелязва Reuters.

Призивите на европейските държави за доставки на оръжие на Украйна стават все по-настоятелни и две парламентарни комисии по сигурността вече са препоръчали смекчаване на правилата. "Искаме да сме неутрални, но сме част от западния свят“, цитира агенцията думите на лидера на Свободната демократическа партия Тиери Буркарт. Той представи предложение на правителството да разреши реекспорта на оръжия за тези страни, които споделят сходни демократични ценности. Трети страни биха могли теоретично да поискат от Швейцария реекспорт на оръжия, които имат в складовете си, но почти винаги им се отказва, отбелязва Reuters. "Не трябва да имаме право на вето, когато става въпрос за това другите да помагат на Украйна. Ако направим това, ще подкрепим Русия“, коментира Буркарт пред агенцията.

В същото време в швейцарския парламент се чуват противоположни мнения. "Разрешението за доставка на оръжие на страна, участваща във въоръжен конфликт... разрушава основите на мира и просперитета в нашата страна“, твърди депутатът от Швейцарската народна партия Давид Зубербюлер. Представителят на Зелената партия Марионе Шлатер твърди, че разрешаването на доставки на оръжия за Украйна би поставило Швейцария на "хлъзгав наклон“ и би довело до премахване на всички ограничения, което е несъвместимо с неутралитета на страната, посочва агенцията.

През ноември 2022 г. правителството на Швейцария не разреши на Германия да реекспортира в Украйна боеприпаси за самоходни зенитни оръдия Gepard. Не получи разрешение за реекспорт и Испания. Министърът на отбраната на кралството Маргарита Роблес заяви на 10 януари, че Швейцария не позволява изпращането на определени военни материали от Испания в Украйна, чиято доставка изисква съгласието на страната производител. През 2022 г. Дания също получи отрицателен отговор от Берн на искане за реекспорт, когато възнамеряваше да достави на Украйна 20 швейцарски многоцелеви колесни бронирани машини Piranha III.

Швейцарските власти многократно са заявявали, че страната не доставя оръжие на участниците във въоръжени конфликти поради неутралния си статут.