Във Франция започна разследване за предполагаемо незаконно финансиране на кампанията на френския президент Еманюел Макрон за изборите през 2017 г. Това съобщи в четвъртък вестник "Паризиен".

Според нея Националната финансова прокуратура на страната е започнала предварително разследване през ноември. Разследването е поверено на трима съдии-следователи, включително Серж Турньор, който през 2017 г. повдигна обвинения срещу бившия премиер Франсоа Фийон. Заради разследването Фийон се оттегли от предизборната надпревара, въпреки че според социологическите проучвания имаше шансове да изпревари Макрон.

Първоначално разследването започна през март след доклада на Сената, фокусиран върху прането на пари от частни консултантски компании и неплащането на корпоративен данък. В него се посочва, наред с други неща, че френският офис на McKinsey (McKinsey) вероятно не е плащал данъци през последните десет години, а държавните разходи за консултантски услуги са се удвоили средно от 2018 до 2021 г., когато са достигнали 1 милиард евро годишно. Едва след претърсване на централата на McKinsey през май тази година прокурорите решиха да добавят подозрения за "фаворизиране" и "незаконно финансиране на кампания" към чисто финансовия случай. Сега те трябва да проверят дали американската фирма е имала привилегирована позиция при възлагането на държавни поръчки.

На този етап, според източници на вестника, разследващите вероятно знаят само за наличието на връзки между обкръжението на държавния глава и McKinsey. В същото време консултанти от тази фирма са работили по кампанията на Макрон по време на президентските избори през 2017 г., според вестник Le Monde, и се твърди, че дори са заемали определени позиции в президентската република в партията March и в министерства . От прокуратурата отказват да коментират информацията на вестника.

Превод и редакци: Рени ТОМОВИЧ