Демонстрации срещу предложената от френското правителство пенсионна реформа ще се проведат за пети път в цялата страна на 16 февруари. Това съобщи в сряда Agence France Presse, като се позова на Националния съюз на автономните синдикати (UNSA).

"Според резултатите от срещата бе решено да се проведе петият общонационален ден на протест на 16 февруари“, заяви пред медията заместник-генералният секретар на организацията Доминик Корона.

Предишни демонстрации се проведоха във Франция на 19 и 31 януари, а също и на 7 февруари. Нови демонстрации са насрочени за 11 февруари.

Реформата, чиито основни разпоредби премиерът на страната Елизабет Борн представи на 10 януари, предвижда увеличаване на минималната възраст за пенсиониране от 62 на 64 години до 2030 г., увеличение до 1200 евро на минималната пълна пенсия пенсия за хора, които са работили най-малко 43 години на минимална работна заплата. Много специални пенсионни режими във Франция ще бъдат премахнати, това ще засегне по-специално работниците в транспортния и енергийния сектор.