Властите на Франция мобилизираха армията си за справяне с горските пожари месец по-рано от обичайното заради заплахата от суша, предава Reuters.

Франция подготвя войски и самолети за борба с горски пожари месец по-рано от обикновено поради опасения, че рекордната за последните 16 години суша в Европа от 2022 г., когато бяха унищожени 785 000 хектара земя, ще се повтори.

"Миналата година имаше горски пожари през юни, така че решихме да мобилизираме колкото е възможно повече, а авиацията и сухопътните войски трябва да бъдат напълно готови до 1 юни“, поясни Франсоа Пени, генерален инспектор по гражданска сигурност на Франция.

Сушата застрашава посевите в Южна Европа за втора поредна година. Тя води до увяхване на културите и забавяне на засаждането, което може да доведе до допълнително увеличаване на инфлацията при цените на храните.

2023-та може да бъде най-горещата година в историята. Светът може да счупи нов среден температурен рекорд поради изменението на климата, предупредиха по-рано метеоролози.