Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер заяви във вторник, че би било погрешно да се определи конкретна дата за присъединяване на сухопътните граници на Румъния към Шенгенското пространство. Карнер уточни, че няма за какво да упреква Румъния и България, но Шенгенската система трябва да се подобри, съобщава News.ro.

Изявлението му идва на фона на посещението на румънския министър на вътрешните работи Каталин Предою във Виена, само дни след приемането на северната ни съседка във въздушното и морското Шенгенско пространство. Карнер и Предою дадоха съвместна пресконференция на летището в австрийската столица. 

Герхард Карнер беше попитан от какво се нуждае Румъния, за да влезе в Шенгенското пространство и със сухопътните си граници. 

"Искам ясно да кажа, че наистина не съм упреквал директно България и Румъния. Преди година и половина казах, че система, която не работи, не може да се разширява. Затова тогава взех това решение. България и Румъния са много важни партньори за Австрия, когато става дума за оказване на натиск върху Европейската комисия за подобряване на Шенгенската система. Усилията ни вече дадоха плодове. Вероятно знаете, че директорът на FRONTEX вече обяви засилени операции, дори утрояване на служителите на FRONTEX в тези страни. Имаме и потвърждение от Европейската комисия, че ще бъдат инвестирани повече средства в Румъния и България за тези цели и смятам, че това е много важна стъпка", каза австрийският министър на вътрешните работи.

"Ще продължим да си сътрудничим за подобряване на Шенгенската система. Всички знаем, че има голям натиск на нелегалната миграция в Европа. Затова тук имаме общи интереси, положихме общи усилия именно за укрепване на тази система. В момента има други държави членки на Шенгенското пространство с контрол по сухопътните граници, защото ние, министрите на вътрешните работи, сме отговорни за безопасността. Има контроли в Германия, Франция и Австрия. Трябва да направим всичко възможно, за да поправим ситуацията със сигурността в Европейския съюз, да продължим да гарантираме свободата на движение на нашите граждани, но смятам, че в момента би било погрешно да определяме конкретна дата в това отношение", заяви Герхард Карнер. 

От своя страна министърът на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою подчерта, че Румъния не е първата държава, която влиза в Шенген първо с една граница, а след това с други. 

"Румъния не е първата държава, която влиза в Шенген поетапно, първо с една граница, а след това с други. Историята на Шенгенското пространство включва няколко примера. Досега историята на Шенген не включва нито един пример, в който държава е влязла в Шенгенското пространство само с една граница и е останала без другите граници", каза Предою във Виена и увери, че Румъния ще извърви този път докрай.