Министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски след днешната си среща с българския си колега Иван Демерджиев заяви, че са обсъдили нападението срещу генералния секретар на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков и предстоящото честване на рождения ден на Гоце Делчев на 4 февруари, предава македонската редакция на Радио "Свободна Европа“.

За нападението над Пендиков, посочи Спасовски, има един задържан, а разследването се разширява. По думите му, МВР на югозападната ни съседка действа еднакво всеотдайно във всички случаи, за да бъдат изправени пред съда и наказани виновните.

"Нашата крайна цел е да осигурим безопасност за всички граждани и всички лица, живеещи на наша територия“, увери Спасовски по повод честването на рождения ден на Делчев, докато има леко повишено напрежение и различни съобщения за нарушаване на обществения ред и спокойствие.

"Искаме да изпратим ясно послание, че няма да бъде допуснат инцидент. Македонската полиция предприема всички необходими мерки и дейности и категорично не трябва да допуска инцидент, тоест ние ще осигурим почитта, която подобава на нашия велик Гоце Делчев", отбеляза той.

Министър Демерджиев добави, че е получил цялата информация от колегата си Спасовски, че всичко ще бъде обезопасено и ще бъдат взети всички мерки за мирно празнуване.

"Ще взема мерки за хората, които ще дойдат на тържеството. В никакъв случай няма да позволя да се предизвикват провокации и да се случват нежелани събития. Постигнахме съгласие, че всичко ще бъде по най-добрия начин и няма да позволим някакви хора и заплахи да разпалят огъня между двата народа. Целта е да се проведе това почитане на велик човек като Гоце Делчев, а не да бъде място, където ще се палят огньове“, отбеляза Демерджиев.

Относно побоя над Пендиков той добави, че със Спасовски са се разбрали, че подобни инциденти не трябва да се допускат в страна като Република Северна Македония и е получил уверението, че случаят ще бъде разследван напълно и обективно. В същото време Демерджиев добави, че на Спасовски са били представени документи и декларации със заплахи към Пендиков, докато е бил в болницата и е убеден, че лицата, които отправят такива заплахи, ще бъдат подведени под отговорност.