Върховният съд на САЩ се е съгласил да разгледа дело за това дали депутатите от Демократическата партия могат да заведат дело за да получат документи, свързани с хотел, който е бил собственост на Доналд Тръмп във Вашингтон, окръг Колумбия, пише The Hill.

Документите на хотела до голяма степен останаха извън фокуса на спора, тъй като няколко законодатели, които са завели делото, оттогава или са напуснали Конгреса или са починали, а демократите са получили много от исканите материали по други начини.

Но случаят ще повлияе по-широко на това как партията на малцинството в Конгреса може да проучи президентската администрация.

Демократите, търсейки документите, са използвали федерален закон, известен като "Правилото на седемте членове“. Той позволява на всеки седем членове на комисията по надзор и отчетност на Камарата на представителите или на всеки петима членове на комисията по вътрешна сигурност на Сената да поискат информация от техните правомощия от изпълнителните агенции.

След като агенция от времето на управление на Тръмп е отказала да предаде документите съгласно правилото, демократите са завели  дело, за да изпълнят искането си. В кратка, неподписана заповед Върховният съд се е съгласил да разгледа дали законодателите имат правна легитимация да продължат делото.

Заповедта определя делото да бъде разгледано през следващия годишен мандат на съда, като решението се очаква до лятото на 2024 г.

След като Апелативният съд на САЩ за окръга окръг Колумбия е постановил, че делото може да продължи, администрацията на Байдън е обжалвала пред съдиите и ги е призовала да отменят решението поради опасения относно прецедента.

Министерството на правосъдието е изразило опасения, че решението може да позволи на администрациите по-голям контрол от Конгреса, дори от политическа партия, която не е на власт.

"Това решение противоречи на прецедентите на този съд и противоречи на историческата практика, която се простира до началото на Републиката. Решението също така разрешава изключително важни въпроси на конституционното право и заплашва сериозно да навреди на трите клона на федералното правителство. Този съд трябва да издаде иск и да отмени (иска за документите)“, пише Министерството на правосъдието в искането си.

Хотелът на Тръмп, който се е намирал на няколко пресечки от Белия дом, се е превърнал в популярно място за срещи на големи играчи от Републиканската партия по време на неговото управление. 

Демократите са потърсили финансови документи, свързани с хотела, от Администрацията на общите услуги (GSA). Федералното правителство притежава сградата, павилиона на старата поща, а GSA я е дала под наем на Тръмп, за да я превърне в луксозен хотел.

Демократите обвинияват предишния президент, че е укрил значителна сума дълг по време на първоначалния процес на наддаване на GSA за хотела. Те също така са изразили загриженост за това как Тръмп управлява потенциални конфликти на интереси, докато е бил президент, включително правейки бизнес с чуждестранни правителства, представители на които са отсядали в хотела по същото време, когато са се опитвали да повлияят на външната политика на САЩ. Тръмп отрече каквото и да е нарушение.