Въпросът за прехвърлянето на танкове в Украйна не е решен в рамките на срещата между министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин и германския му колега Борис Писториус, съобщава американският новинарски канал CNN, позовавайки се на източници.

"Въпреки кампания на натиск, провеждана от Остин, въпросът с доставките на танкове остава нерешен“ в навечерието на срещата на западните министри на отбраната в американската авиобаза "Рамщайн“ в Германия, отбелязва медията. Източници на телевизията твърдят, че германските власти "едва ли ще променят позицията си" по въпроса. CNN отбелязва, че няколко високопоставени представители на американската администрация изразяват недоволство от позицията на германското правителство.

На 20 януари в американската авиобаза "Рамщайн“ в Германия ще се проведе редовна среща на западните министри на отбраната, на която ще се обсъди по-нататъшната помощ на Киев, включително въпросът за прехвърлянето на германски танкове Leopard. Германия ще бъде представлявана на срещата от новия министър на отбраната Борис Писториус, който пое военното ведомство в Берлин след оставката на Кристин Ламбрехт.

В сряда вестник Die Süddeutsche Zeitung, позовавайки се на източници, съобщи, че германският канцлер Олаф Шолц е информирал по телефона президента на САЩ Джо Байдън за съгласието си да разреши доставката на танкове Leopard 2 на Киев, но при условие, че Вашингтон, от своя страна, предостави на Украйна танкове Abrams. Както уточнява изданието, американският лидер не е потвърдил недвусмислено плановете за прехвърлянето на такива на Киев.